EFQM modeli kapsamında kurumsal sosyal sorumluluk uygulamaları ile kurumsal imaj ilişkisinin araştırılmasında yapısal eşitlik modellerinin kullanılması
Use of structural equation models in analysing the relationship between corporate social responsibility practices and corporate image: Within EFQM model framework
  1. Tez No: 331062
  2. Yazar: HALUK GÖZÜYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, İşletme, Statistics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS), Toplumsal Algı Ölçümü, Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM), EFQM (European Foundation for Quality Management) Mükemmellik Modeli, Corporate Social Responsibility (CSR), Measurement of Society?s Perception, Structural Equation Modeling (SEM), EFQM (European Foundation for Quality Management) Excellence Model
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Dünya değişti! Globalleşen ekonominin ve zorlaşan rekabetin belirgin olarak hissedildiği 21.yüzyılda, işletmelerin ayakta kalabilmek için kaliteli ve ucuz üretmesi artık yeterli olmamaktadır. İşletmelerin başarısı ve sürdürülebilirlikleri üzerinde, ticari göstergelerin yanı sıra, kurumsal sosyal sorumluluk performansları da etkili olmaktadır. Kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) yaklaşımı, işletmelerin sosyal sorumluluktan ne anladığını, nasıl yönettiğini ve bu kapsamda faaliyetlerini nasıl yürüttüğünü ortaya koymaktadır. Yaklaşımın etkinliği, kurumsal sosyal sorumluluk algı anketleri yardımıyla ölçülmektedir. İşletmeler, bu algı ölçüm sonuçlarını kullanarak, uzun dönemde kurumsal imajlarını olumlu yönde etkileyecek faaliyetleri ve bu faaliyetlerin öncelik sıralamasını belirleyebilirler. Olumlu yönde gelişen kurumsal imaj, uzun dönemli işletme başarısı için sürdürülebilirliğin tesis edilmesinde önemli bir rol oynar. Yapılan bu çalışmada, EFQM Mükemmellik Modeli referans alınarak işletmenin kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri hakkındaki toplumsal algının ölçülmesi için bir ölçek geliştirilmekte, geliştirilen ölçeğin toplumsal paydaşlar üzerinde uygulanması ile de kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleriyle kurumsal imaj arasındaki ilişki araştırılmaktadır. Çalışma, yapısal eşitlik modellerin (YEM), KSS alanyazında kullanılması yönü ile de sonraki çalışmalara ışık tutacak niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The world has changed! In 21.century, in which globalized economy and strong competition among companies are perceived as major changes, it is as yet not enough only to produce goods with high quality and competitive prices. Additional to financial indicators, corporate social responsibility performance has also become a key enabler for companies? success and sustainability. Corporate social responsibility approach determines how companies interpret, manage and execute their operations aligned with social responsibility. The effectiveness of this approach is measured via society perception surveys. By using these perception results, companies may review, prioritize and refine their approaches to enhance their corporate image in the long term. Positively developing corporate image plays a vital role in ensuring the sustainability for long term success of the company. In this research study, based on EFQM Excellence Model, a scale to measure society?s perception on corporate social responsibility practices of the company had been developed and via implementation of this scale to the defined social stakeholder group, the relationship between corporate social responsibility practices and corporate image has been analysed. By using structural equation modeling (SEM) in CSR literature, the study will hopefully also add value to latter studies in this area.