Türkiye'de faktoring ve faktoring işlemlerinin muhasebeleştirilmesi
Accounting of factoring and procedures of factoring in Turkey
  1. Tez No: 331138
  2. Yazar: İSA ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZELHA ALTINKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: factoring, accounting for factoring transactions
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Global dünya ekonomisinde birbirine her geçen gün daha bağımlı bir hale gelen firmalar ticarete ayak uydurabilmek, rekabet güçlerini artırabilmek, faaliyetlerini daha sağlıklı ve uzun ömürlü sürdürebilmek için yeni ve maliyeti düşük finansman kaynaklarına ihtiyaç duymaktadır. Bu boyutta firmaların alternatif finansman kaynağı olan ihtiyacı faktoring hizmetlerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Faktoring, her türlü mal ve hizmet satışlarından doğan, fatura veya fatura yerine geçen belgelere dayalı, vadeli alacakların faktoring şirketine temlik edilmesi karşılığında finansman ve tahsilat hizmetlerinin sunulmasıdır. Faktoringin tanımından da anlaşılacağı gibi faktoringin temel fonksiyonu, vadeli alacakları satın alarak onları nakde çevirmek olmakla birlikte; faktor, müşterisine borcun tahsili ve yönetimi, riskin üstlenilmesi ve finansman sağlanmasıdır. Ülkemizde 1980'li yıllarda bankalar sayesinde uygulamaya konan faktoring hizmetleri yıllar itibariyle hızla artış göstermiş, günümüzde finans piyasasında özellikle KOBİ'lerin vazgeçilmez finansman kaynakları arasında yer almıştır.Bu tezin çalışma konusu kısa vadeli bir finansman kaynağı olan faktoringin incelemesi ve faktoringi muhasebe açısından irdeleyerek faktoring işlemlerinin muhasebeleştirilmesi hakkında bilgi vermektir.
Özet (Çeviri)
Becoming even more interdependent in a global economy, companies need new and low-cost financing tools in order to adapt to trade conditions, improve competitiveness and carry on activities safely for a long period of time. The need of such companies for alternative financial resources has led to the rise of faktoring.Faktoring is a financial transaction where accounts receivable (i.e., invoice or equivalent) brought about by sale of any kind of goods and services is sold to a faktorwho in return provides financing and collection to the seller.As the definition suggests, while the basic function of faktoring is buying the future receivables and turning them into cash; the faktor also provides to the client debt management, collection and financing by taking risk.Initially implemented around 1980?s thanks to banks, faktoring transactions rapidly increased every year and became an indispensable financing tool for especially SMEs.The subject of this thesis is studying faktoring as a short term financing tool, investigating it with respect to accounting and explaining the recognition process.