Turizm-dış politika ilişkisi; Türkiye örneği
Tourism-foreign policy relation; example of Turkey
  1. Tez No: 331209
  2. Yazar: KAYHAN TANER ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Uluslararası İlişkiler, Tourism, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası turizm, Dış politika, Turist sayısı, Turizm geliri, İstihdam, International tourism, Foreign policy, Number of tourist, Tourism revenue, Employment
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Turizm faaliyeti, birçok uluslar arası öğeyi içinde barındıran, uluslar arası bir aktivitedir. Herhangi bir turistik amaçla (eğlence, spor, eğitim,sağlık, ticaret) yapılan uluslar arası seyahat uluslar arası turizmin konusudur. Dünya'da her yıl yaklaşık olarak bir milyar insan uluslar arası turizm faaliyetine katılmaktadır. Uluslar arası turizm faaliyetinin yıllık geliri de 919 milyar Amerikan Doları olarak hesaplanmaktadır. Yarattığı gelirin haricinde turizm Dünya'nın en büyük istihdam sağlayıcı sektörüdür. Ayrıca uluslar arası turizmden pay alan ülkelere kendi topraklarında ihracat yaparak döviz geliri olanağı sağlamaktadır. Turizm yatırımlarının ülkelerin kendi girdileri ile yapılabilmesi ve az eğitilmiş iş gücü kullanması da başka bir yararıdır. Bütün bu ekonomik ve sosyal avantajları gören ve kendi vatanın da uluslar arası turizm potansiyeli olduğunu düşünen devletler sektöre girmek ya da daha da büyümek istemektedirler. Turizm politikalarını bir devlet politikası haline getirip yatırım yapmaktadırlar. Bu devletlerin uluslar arası ilişkileri de turizm politikalarının beklentilerine göre şekillenmektedir. Uluslar arası turizmin vatanlarında gelişmesi için devletler gerekli düzenlemeleri yapmakta, kendi turizm sektörüne turist sağlayan ülkelerle iyi ilişkiler kurma yoluna gitmektedirler. Türkiye'de bu realiteden istisna değildir. 31 milyondan fazla uluslar arası turist ağırlayan ülke sektörünün geleceği için Türk Dış Politikası ülkeye turist gönderen Avrupa Birliği, Rusya, İran gibi ülkelerle iyi ilişkiler içinde olmaya ve ülkesinde uluslar arası turisti hoşnut etmeyecek olayların olmamasını sağlamaya çalışmaktadır. Turizm sektörünün lobi grupları da kendi çıkarları doğrultusunda devletin iç ve dış politikalarını yönlendirmeye çalışmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Tourism activity is an international event which covers many international factor inside. Any international travel with a tourism reason (sport, entertainment, education, health, business) is a topic of international tourism. Every year approximately a billion people join international tourism activity in the World. Annual revenue of the international tourism activity is 919 billion US dollars. Besides its revenue produced tourism is the largest employment creating sector in the World. It also provides the opportunity of exchange revenue by exporting the services its on land to the countries in tourism business. Another benefit of tourism investments is countries use their local input and needed only less educated workforce. The states who think that their countries have tourism potential want to enter or enlarge in the sector because of economic and social advantages of international tourism. They accept their tourism politics as a state politics and make investments. International relations of these states shaped accordingly their tourism policy?s aspect. States try to establish friendly international relations with tourist providing countries.Turkey is not an exception of those countries. Turkey hosts more than 31 million international tourist annually and Turkish foreign policy care to establish friendly relations with those countries send tourist to TurkeyEuropean Union, Russia, and Iran. Lobby groups of tourism sector struggle to shape the states foreign and domestic policies parallel to their expectations.