Performansa dayalı ek ödeme sistemi ve hekim görüşlerinin değerlendirilmesi
Performance based payment system and assessing physician's view
- Tez No: 331230
- Danışmanlar: PROF. DR. JÜLİDE YILDIRIM ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Performans, Performansa Dayalı Ek Ödeme, Hekim Motivasyonu, Motivation, performance, Performance based payment system, Physician motivation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET[YÜZDEN, Ganime Esra], [Performansa Dayalı Ek Ödeme Sistemi ve Hekim Görüşlerinin Değerlendirilmesi], [Yüksek Lisans Tezi], Ankara, 2012Motivasyon, bireyin harekete geçmesi için etkilenmesi ve isteklendirilmesi sürecidir. Performans ise çalışanların bir işi başarı ile tamamlayabilmeleri olarak tanımlanabilir. Performansa dayalı ek ödeme sistemindeki amaç, çalışanların performanslarındaki (başarımlarındaki) farklılığa bağlı olarak çalışanları ödüllendirmek ve böylece motivasyon artışı ile çalışanların yüksek verimlilikle çalışmalarını sağlamaktır. Sağlıkta dönüşüm programı ile ülkemizde birçok yeni düzenleme yapılmış ve performansa dayalı ek ödeme sistemi yürürlüğe girmiştir. Bu tezin amacı Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan Performansa Dayalı Ek Ödeme Sisteminin (PDEÖS) hekim görüşlerini araştırmaktır. Bu doğrultuda Balıkesir Devlet Hastanesi ve Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesinde çalışan 201 hekimden 76'sı ile yüz yüze görüşme yapılmıştır. Bu araştırma sırasında anket ve gözlem teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre ülkemizde başta çok cazip görünen bu sistem çalışanlar tarafından eleştirilmektedir. Özellikle sistemin ana çarkını oluşturan hekimler tarafından gerek ücret dağılımındaki eşitsizlik gerekse çalışanlar arası ilişkilerin bozulması nedeni ile PDEÖS' yi temelinde adil bulunmamaktadır. Ayrıca hekimler PDEÖS' de eksiklikler olduğunu belirtirken, ya sistemdeki adaletsizliklerin giderilmesini ya da sistemin tamamen kaldırılmasını istemektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT[YÜZDEN, Ganime Esra], [Performance Based Payment System and Assessing Physician?s View], [Graduate Degree Thesis], Ankara, 2012Motivation is the process of stimulating people to accomplish the desired goals, which require creating willingness amongst the employees to perform in the best of their abilities. Performance on the other hand can be defined as the sucessful accomplishment of a given task. Performance based payment system aims to reward employees according to their performances, thus providing a motivation for them to work at a higher productivity level. Turkish ministry of Health has implemented major health care reforms to improve the efficiency of the health care system since 2003. The one of the principal component of these reforms is the implementation of perfonce based payment system for health care providers. The aim of this thesis is to investigate the impact of paerformance based payment system on the motivation of physicians. Accordingly face to face interviews have been conducted with 201 physicians working at Balıkesir State Hospital and Balıkesir Atatürk State Hospital. Empirical results indicate that, even though started as a promising improvement in health care, performance based payment system has been criticized by physicians. Especially, physicians complain about performance payment inequalities. Additionaly they claim that this system negatively affected the relationship among the health care providers. Therefore they do not regard this system as fair. Therefore they demand that the system to be either completely removed or reshaped accordding to their preferences.