2000 Kasım ve 2001 Şubat finansal krizleri sonrasında Türk bankacılık sektörünün yeniden yapılandırma süreci ve sonuçları: 2001-2011
Restructuring process of Turkish banking sector and its results after 2000 November and 2001 February financial crisis: 2001-2011
- Tez No: 331241
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Finansal Kriz, Yeniden Yapılandırma, Bankacılık, Financial Crisis, Restructuring
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Ülkemizde 2001 yılında yaşanan finansal kriz Türk ekonomisinin ve bankacılık sektörünün kırılgan, sağlıksız yapısını gözler önüne sermiş, başta finans sektörü olmak üzere ülke ekonomisinde derin yaralar açmıştır. Krizin oluşumunda baş rolu üstlenen bankacılık sektörünün krizlerden almış olduğu hasarın onarılması, rekabet gücü yükseltilmesi, yasal ve kurumsal tabanının sağlamlaştırılması, iç ve dış şoklara dayanıklı bir yapıya kavuşturulması amacıyla 2001 Mayıs ayında Bankacılık Sektörü Yeniden Yapılandırma Programı yürürlüğe sokulmuştur. Geçen 10 yıl boyunca bankacılık sektöründe büyük bir gelişim süreci yaşanmıştır.Çalışmamızda, Türkiye'nin 2000 Kasım ve 2001 Şubat aylarında yaşamış olduğu finansal krizler sonrası BDDK tarafından açıklanmış olan Bankacılık Sektörü Yeniden Yapılandırma Programı esas alınarak oluşturan ?Kamu Bankalarının Yeniden Yapılandırılması?, ?TMSF Bünyesindeki Bankaların Çözümlenmesi?, ?Özel Bankaların Sağlıklı Bir Yapıya Kavuşturulması? ve ?Kurumsal/Yapısal Düzenlemeler? süreçleri ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Söz konusu süreçler içerisinde alınan önlemlerin, banka satış ve devirlerinin, bankacılık sektörünün güçlendirilmesi için yapılandırılan hususların, yasal ve kurumsal düzenlemelerin sonuçları üzerinde durulmuştur. Yeniden yapılandırma çalışmalarının başlangıcı ardından geçen 10 yıllık süreç; karlılık, bilanço yapısı, likidite ve sermaye yeterliliği göstergelerinin yıllar itibariyle değişimlerinden yararlanılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
2001 financial crisis experienced in Turkey revealed fragile and unhealthy character of Turkish economy and, provide deep wounds economy, especially in banking sector. Banking sector restucturing programme is effectuated for fixing harms of 2001 crisis, stabilize the sector from internal and external financial shocks and increasing the rivalry power of the banking sector which has played the leading role of comprising of the financial crisis. Through the last 10 years banking sector has experienced a big improvement process.İn this paper, ?Restructuring of theState Owned Banks?, ?Solving of TMSF Owned Banks?, ?Structurally Recovering Private Banks? and ?İnstitutional and Structural Regulations? which are the processes declared in the Banking Sector Restructuring Programme by BDDK after the financial crisis in Turkey on November 2000 and February 2001. The results of; precautions taken, merges and acquisitions of the fragile banks, restructural events for strenghten the sector, legal and institutional regulations are the subjects which are emphasized on. The ten year process after the inception of restructuring operations are evaluated by making use of liquidity, profitability, structure of balance sheets and capital adequcy ratios.