Testis kanserli hastalarda F-18 fdg PET -BT'nin hasta yönetimine olan etkisi: Hesaplanan standart uptake değerinin (suv) histopatoloji, hastalığın evresi, serum tümör belirteçleri ile ilişkisinin değerlendirilmesi
The effect of f-18 fdg PET-CT to the management of patients with testicular cancer: The evaluation of relation between standart uptake value (SUV) and histopathology, pathologic stage, serum tumor marker levels
- Tez No: 331274
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DURAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: F-18 FDG PET-BT, testis kanserleri, F-18 FDG PET-CT, testicular cancer
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Çalışmamızda testis kanseri tanısı ile post operatif evreleme, tedaviye yanıt değerlendirme ve yeniden evreleme amacıyla F-18 FDG PET-BT tetkiki uygulanan hastalarda, bu tetkikin hastanın yönetimine olan etkisinin, bu tetkikte hesaplanan standart uptake value (SUV) değerinin; testis tümörü histolojik alt tipleri, hastalığın evresi, serum tümör belirteçleri düzeyi ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Nükleer Tıp Anabilim Dalında mart 2008-temmuz 2012 tarihleri arasında testis kanseri tanısıyla post operatif evreleme, tedaviye yanıt değerlendirme ve yeniden evreleme amacıyla F-18 FDG PET-BT tetkiki uygulanan toplam 30 erkek hasta çalışmamıza dahil edilmiştir. Metastatik odakların, PET görüntülerinden SUVmax, SUVmean değerleri hesaplanmıştır. SUVmax değerinin en yüksek olduğu lezyonda BT görüntülerinden HUmax, HUmean değerleri ve maksimum lezyon boyutu hesaplanmıştır. Rezidü ve metastatik lezyonların F-18 FDG tutulumu ile BT'deki lezyon özellikleri (HU değerleri ve lezyon boyutu), serum tümör belirteci düzeyleri, primer kitle histopatolojisi ve patolojik evre arasındaki ilişki değerlendirilmiştir.Bulgular: Viabl tümör pozitif ve viabl tümör negatif lezyonlar arasında SUVmax değeri açısından anlamlı bir fark izlenirken (p=0.01), SUVmean değeri açısından anlamlı bir fark mevcut değildir (p=0.06).Rezidü lezyonlarda SUVmax ile HUmax değerleri arasında (r=0.42 p=0.01), SUVmax ile HUmean arasında anlamlı korelasyon saptanmıştır (r=0.36 p=0.03).Primer kitlenin patolojik evrelemesine göre hem SUVmax değerleri arasında hem de SUVmean değerleri arasında anlamlı farklılık izlenmemiştir (p=0.3-0.2).Viabl tümör pozitif lezyonlarda serum tümör belirteci düzeylerine göre SUVmax değerleri arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p=0.00) ve viabl tümör pozitif lezyon varlığında serum tümör belirteci düzeyleri ile SUVmax değerleri arasında olumlu güçlü korelasyon vardır (r=0.52 p=0.01).PET'in rezidü lezyonları değerlendirmede yanlış pozitiflik oranı düşük iken (%3), yanlış negatiflik oranı yüksektir (%26).Çalışmamızda rezidü lezyonları değerlendirmede PET'in duyarlılığı %64, özgüllüğü %89, PPD'i %94, NPD'i %47 ve doğruluk değeri %71 olarak tespit edilmiştir. PET ile BT görüntülerinin birlikte değerlendirilmesiyle yanlış negatiflik oranının azaldığı dikkati çekmektedir.Sonuç: Çalışmamıza germ hücreli tümörlerde viabl tümör pozitif rezidü lezyonlarda düşük F-18 FDG tutulumunun nedeni literatürde belirtildiği gibi düşük tümör metabolizması olabileceği gibi, germ hücreli tümörlerde özellikle nonseminomlarda kistik/nekrotik komponentli heterojen düşük dansitedeki lezyonların varlığına sekonder olabileceği de dikkati çekmiştir.Germ hücreli tümörlü hastalarda rezidü ve metastatik lezyonların F-18 FDG tutulumu serum tümör belirteci düzeyi ile anlamlı korelasyon gösterirken, primer kitle histopatolojisi ve patolojik evrelemesi ile F-18 FDG tutulumu arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır.Pozitif PET bulgusu rezidü lezyonda viabl tümör varlığı açısından oldukça güçlü bir prediktördür. Ancak yüksek yanlış negatiflik oranı nedeniyle PET'in prognositik değeri düşüktür. Bu nedenle PET negatif rezidüel lezyonlar için mutlaka diğer tetkikler de (BT, tümör belirteçleri) göz önünde bulundurularak cerrahi karar alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we evaluated the role of F-18 FDG PET-CT in the management of patients with testicular cancer who underwent F-18 FDG PET-CT examination for post-operative staging, evaluation of treatment response and restaging. Also we investigated the relation between standard uptake value (SUV) calculated from PET images and testicular tumor histological subtypes, stage of the disease and serum tumor marker levels.Methods: 30 patients with testicular cancer who were referred to Dokuz Eylül University School of Medicine Department of Nuclear Medicine for staging, evaluation of treatment response and restaging with F-18 FDG PET-CT between March 2009 and July 2012 were included in our study. SUVmax, SUV mean values of metastatic lesions were calculated from PET images. HUmax, HUmean values and maximum size of lesions with the highest SUVmax value were calculated from CT images. We evaluated the relation between F-18 FDG uptake of residual-metastatic lesions and CT findings of lesions (lesion size, HU values) serum tumor markers, primary tumor histopatology and pathologic stage.Results: There was a significant difference between the SUVmax values of viable tumor positive and viable tumor negative lesions (p=0.01). But there was no significant difference between the SUVmean values of viabl tumor positive and viable tumor negative lesions (p=0.06).There was a correlation of SUVmax with HUmax (r=0.42 p=0.01) and SUV max with HUmean (r=0.36 p=0.03) values of residual lesions.There was no significant difference between the SUVmax values according to the pathologic stage (p=0.3). There was also no significant difference between the SUVmean values according to the pathologic stage (p=0.2).There was significant difference between the SUVmax values of viable tumor positive lesıons according to the serum tumor marker levels (p=0.00). Also we found correlation of SUVmax values and serum tumor marker levels in the viable tumor positive residual lesions (r=0.52 p=0.01).The false negative ratio (%26) of PET imaging in the evaluation of residual lesions was higher than the false positive ratio(%3).In our study, the sensitivity, specificity, PPV, NPV and accuracy of PET in the evaluation of residual lesions were %64, %89, %94, %47 and %71 respectively. We showed that the evaluation of PET and CT images together decreased the false negative ratıo.Conclusion: In our study, the low F-18 FDG uptake of viabl tumor positive residual lesions can be due to low tumor metabolism as described in the literature. But it might also be due to the presense of low density cystic/necrotic heterogeneous residual lesions.We found correlation of F-18 FDG uptake of residual and metastatic lesions with serum tumor marker levels. Statistically there was no significant diffence between F-18 FDG uptake and primary tumor histopathology and pathologic stage.A positive PET result is a strong predictor for the presence of viable tumor. However the high percentage of false negative PET findings limit the prognostic value of PET. Therefore PET negative residual lesions must be evaluated with the other modalities (CT, tumor markers) to make decision for surgery.