Düşük dereceli glial tümörlerde tedavi sonuçları ve prognostik faktörler
Treatment results and the prognostic factors of low grade gliomas
- Tez No: 331314
- Danışmanlar: PROF. DR. ERAY KARAHACIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Düşük dereceli gliom, prognostik faktörler, radyoterapi, low grade glioma, prognostic factors, radiation theraphy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Düşük dereceli gliomlar genellikle yavaş büyüyen primer beyin tümörleridir, fakat klinik davranış açısından heterojenite göstermektedirler. Sıklıkla genç yaşta görülmesi ve uzun sağ kalım beklentisi nedeniyle tedavi seçimi önem arzetmektedir. Primer tedavi seçeneği maksimum cerrahi rezeksiyondur. Cerrahi sonrası tedaviler tartışmalıdır. Bu nedenle prognostik faktörlerin ve riskli grupların bilinmesi tedavi kararı açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı? na başvurmuş düşük dereceli glial tümör tanılı 88 hastanın tedavi sonuçları ve prognoza etki eden faktörler retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların ortama takip süresi 97,5 ay, 2 yıl, 5 ve 10 yıllık genel sağ kalımlar sırası ile %90,%68 ve %60, ortalama progresyonsuz sağ kalım 56,4 ay, 2 ve 5 yıllık progresyonsuz sağ kalımlar sırası ile %73 ve %44 bulunmuştur. Prognostik faktörlerin incelenmesi sonucu gros total rezeksiyon yapılması, başlangıçta nörolojik kayıp olmaması ve postoperatif rezidü olmaması tek değişkenli analizlerde istatiksel anlamlı olarak sağ kalım avantajı sağlarken, çok değişkenli analizlerde yalnızca başlangıçta nörolojik kayıp olması bağımsız prognostik faktör olarak saptanmıştır. Hastalar radyoterapi aldıkları zamana göre gruplandırıldığında postoperatif RT alan hastaların, progresyonda RT alan hastalara göre progresyonsuz sağ kalımlarının istatiksel anlamlı olarak daha iyi olduğu, ancak genel sağ kalımda fark bulunmadığı saptanmıştır. Malign transformasyona neden olan faktörler değerlendirildiğinde gros total rezeksiyon yapılan hastalarda, malign transformasyonun istatiksel anlamlı olarak daha az görüldüğü gösterilmiştir. Sonuç olarak düşük dereceli glial tümörlü hastaların prognostik faktörlerinin iyi bilinmesi, tedavi yaklaşımın belirlemede önemlidir. Bunun içinse çok merkezli, prosfpektif, randomize çalışmalara ihtitaç duyulmaktadır. Bu çalışmada başlangıçta nörolojik kayıp varlığının prognostik öneme sahip olduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Low grade gliomas are in general slow growing primary brain tumors, but they have a heterogeneous clinical behavior. It?s important to decide the way of treatment, as they seen at young age and they have long survey. The main treatment is maximal surgical resection. Postoperatif treatment is controversial. For this reason, it?s important to know the prognostic factors and risky patients groups for the decision of treatment. In this study, we investigated retrospectively 88 patients treatment results and the factors which affect the prognosis with low grade glial tumor, who consulted the Radiation Oncology Department of Gazi University. With a mean follow-up of 97,5 months, 2 years, 5 and 10 years survey are %90, %68 ve % 60 retropectively. The mean progression free survey was 56,4 months; 2 and 5 years progression free survey are %73 and %44 retrospectively. When we examined the prognostic factors, we determined that having a surgery less than gross total resection, presence of neurologic deficit and postoperatif residue tumor are statistical significant negative prognostic factors in univariate analysis. Beside this, only presence of neurologic defisit at diagnosis was independent prognostic factor in multivariate analysis. When the patients were grouped according to the time they had radiation theraphy, we found that the patients who had postoperative radiation theraphy have a longer progression free survey, compared to the patiens who had radiation theraphy at progression, and this difference was statistical significant. But there was no difference in general survey. We investigated the factors which cause malign transformation. Malign transformation was seen fewer in the group of patients who had gross total resection and this was statistical significant. As a result, for desicion of treatment in low grade gliomas, the prognostic factors have to be known. For this, multi centre, prospective and randomized studies are needed. In this study we emphasized the prognostic meaning of having neurologic deficit at diagnosis.