Trıchosporon türlerinde bazı virulans faktörlerinin araştırılması
Investigation of some virulence factors of trichosporon species
- Tez No: 331317
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SEMRA KUŞTİMUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Trichosporon, virulans faktör, patogenez, Trichosporon, virulense factors, pathogenesis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Trichosporon türlerinin birçoğu doğada (toprak, su ve bitki) yaygın olarak bulunur. Ayrıca insanda deri, solunum yolları, gastrointestinal ve genitoüriner sistemde normal flora üyesi olarak da yer alabilir. Trichosporon türlerinin duyarlı hasta gruplarında, özellikle immunsuprese, sitotoksik kemoterapi alan ve organ transplantasyonu uygulanan hastalarda yaşamı tehdit eden ciddi enfeksiyonlara yol açmaları ve antifungal tedaviye göreceli olarak daha dirençli olmaları nedeni ile önemi giderek artmaktadır. Trichosporon kökenlerinin enfeksiyon patogenezinde rol oynayan olası virulans faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. 2010 - 2012 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Mikoloji laboratuvarına maya tiplendirme için gelen kültür örneklerinden, Trichosporon spp. olarak sonuçlanan 20 köken ve Dr Takashi Sugita?dan temin edilen 20 köken çalışmaya alınmıştır. 40 Trichosporon kökeninde salgısal asit proteaz, fosfolipaz, esteraz, hemolitik aktivite ve koagülaz enzim aktivite varlığı araştırılmıştır Çalışmaya alınan 40 Trichosporon kökeninin; 24 tanesi (%60) Trichosporon asahii, altı tanesi (%15) Trichosporon inkin, bir tanesi (%2,5) Trichosporon aquatile, bir tanesi (%2,5) Trichosporon asteroides, bir tanesi (%2,5) Trichosporon coremiiforme, bir tanesi (%2,5) Trichosporon cutaneum, bir tanesi (%2,5) Trichosporon dermatis, bir tanesi (%2,5) Trichosporon faecale, bir tanesi(%2,5) Trichosporon japonicum, bir tanesi (%2,5) Trichosporon montevideense, bir tanesi (%2,5) Trichosporon mucoides, bir tanesi (%2,5) Trichosporon ovoides dir. Çalışmaya alınan 40 kökenin hiçbirinde salgısal asit proteinaz ve fosfolipaz enzim aktivitesi tespit edilememiştir. Tüm kökenlerde esteraz enzim aktivitesi pozitif olarak tespit edilmiştir. Hemolitik enzim aktivitesi 15 kökende (%37,5) pozitif olarak bulunmuştur. T. asahii türü ile Trichosporon non-asahii türleri arasında hemolitik aktivite varlığı açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır. Koagülaz enzim aktivitesi, insan plazması kullanılarak yapılan testlerde iki kökende (%5), tavşan plazması kullanılarak yapılan testlerde ise 11 kökende (%27,5) pozitif olarak bulunmuştur. Sonuç olarak Trichosporon türlerinin hastalık oluşturma patagenezinde esteraz, hemolizin ve koagülaz enzimlerinin rol alabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Trichosporon species are widely distributed in nature (soil, water and vegetation). They are members of human normal flora located in skin, respiratory tract, gastrointestinal tract and genitourinary tract. The importance of Trichosporon species are increasing with the increase of susceptible groups such as immuncompromised patients, undergoing cytotoxic chemotheraph for organ transplantation or bone marrow transplatation. Fungal virulence factors were investigated for the pathogenesis of trichosporonosis. A total number of 40 Trichosporon strains including 20 isolated belong to culture collections of Gazi University school of Medicine, department of Mycology and 20 strains obtained from Dr. Takashi Sugita. The distribution of Trichosporon species; 60% (24) Trichosporon asahii, 15% (6) Trichosporon inkin, 2,5% (1) Trichosporon aquatile, 2,5% (1) Trichosporon asteroides, 2,5% (1) Trichosporon coremiiforme, 2,5% (1) Trichosporon cutaneum 2,5% (1) Trichosporon dermatis, 2,5% (1) Trichosporon faecale, 2,5% (1) Trichosporon japonicum, 2,5% (1) Trichosporon montevideense, 2,5% (1) Trichosporon mucoides, 2,5% (1) Trichosporon ovoides. None of the strains presented secretory acid proteinase and phospholipase enzyme activity. However esterase enzyme activity were found in all of the strains. Hemolytic activity were found in 15 strains of 40 strains (37,5 %). Therese no difference between T.asahii and non asahii strains in terms of hemolytic activity. Coagulase enzyme activity were found in two strains when human plasma as used, while it was found positive in 11 strains when rabbit plasma was used. Esterase and coagulase production and hemolytic activity were considered had a role in the pathogenesis of trichosporonosis.