Düşük doz doksisiklinin deneysel periodontitiste MMP2, MMP9 ve oksidatif düzey üzerine etkisi
Effect of low dose doxycycline on MMP2, MMP9 and oxidative levels in experimental periodontitis
- Tez No: 331362
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERVET KESİM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, deneysel periodontitis, düşük doz doksisiklin, konak modülasyonu, oksidatif stres
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada sıçanlar üzerinde oluşturulan deneysel periodontitis modelinde 6mg/kg gavaj yolu ile uygulanan DDD serum total antioksidan seviye (TAS), total oksidan seviye (TOS), oksidatif stres indeksi (OSİ), dişetindeki antioksidan enzim seviyeleri (SOD, GSH-Px, KAT), malondialdehit (MDA), jelatinaz (MMP2, MMP9) seviyeleri ve sıçanlarda oluşturulan deneysel periodontitisteki alveoler kemik seviyesi üzerine etkisi incelendi.Deneysel periodontitis hayvanların maksiler 2. molar dişlerine 5,0 ipek sütür bağlanalarak oluşturuldu. Otuz erişkin dişi wistar sıçan 3 gruba ayrıldı; sağlıklı kontrol (SK; S=10), periodontitis kontrol (PK; P=10) ve doksisiklin kontrol (DDD; D=10). DDD periodontitis oluşturulmasını takip eden 21 gün boyunca uygulandı. Yirmiikinci günde hayvanlar sakrifiye edilerek, serum örnekleri alındı. Alınan serum örneklerinde TAS, TOS ve OSİ seviyeleri incelendi. Dişeti örneklerinden antioksidan enzim seviyeleri ve MDA parametreleri incelendi. Aynı zamanda çıkarılan üst çene örneklerinde ise MMP2 ve MMP9 enzim seviyeleri incelenmiştir. Hayvanların alveol kemiğindeki yıkım miktarını saptamak için morfometrik ölçümler yapıldı.Maksiller 2. molar dişlere bağlanan 5,0 ipek sütür S grubuna kıyasla periodontitis oluşturulan gruplarda istatistiksel olarak anlamlı kemik kaybına sebep oldu (P?0.05). Ligatürle oluşturulan deneysel periodontitis gruplarında, DDD uygulanan D grubunda P grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı kemik seviye kazancı tespit edilmiştir (P?0.05). Serum TAS, değerleri S grubunda, P ve D gruplarına göre anlamlı derecede yüksek bulundu (P?0.05). TOS, OSİ, MDA, SOD, GSH-Px, KAT, MMP2 ve MMP9 seviyelerinde ise P grubunda, S ve D gruplarına göre anlamlı derece yüksek bulunmuştur (P?0.05).Bu sonuçlar DDD uygulamasının deneysel periodontitiste serum TAS, TOS, OSİ, dişeti MDA, SOD, GSH-Px, KAT, MMP2, MMP9 ve alveoler kemik seviyesi değişimi üzerine etkisinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we evaluated the effects 6mg/kg regimes of low dose doxycycline on serum levels of total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS), oxidative stress index (OSI), antioxidant enzyms levels on the gingival tissue (SOD, GPX, CAT), malondialdehyde (MDA), gelatinases (MMP2, MMP9) and alveolar bone level in experimental periodontitis. Experimental periodontitis was induced by placing 5.0 silk sutures around maxillary second molars. 30 adult female wistar rats were divided into three study groups as follows: Healthy control (HC; N=10); Ligature only (LO; N=10); Ligature induced periodontitis plus LDD 6mg/kg (LDD; N=10). LDD administration was performed for 21 days following induction of experimental periodontitis. On day 22 serum samples were obtained and rats were sacrificed. Serum samples were analyzed for TAS, TOS and OSI, and the gingival tissue samples were collected and analyzed for MDA, SOD, CAT, GPX levels. Defleshed jaws were analyzed for MMP2, MMP9 and alveolar bone loss was evaluated morphometrically.