Koklear implantasyon yapılan hastalarda işitsel kortikal potansiyellerin değerlendirilmesi
Cortical evoked auditory potentials with cochlear implant and in childeren
- Tez No: 331427
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ DURUCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Koklear implantasyon, İşitsel kortikal potansiyel, P1 latansı, Cochlear implants, Cortical auditory potentials, P1 latency
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
İşitsel uyarılmış kortikal potansiyeller (CAEP) işitsel geç latans cevaplarıdır ve 50-300 msn arasında kaydedilmektedir. Yaşla birlikte değişkenlik gösteren P1 kortikal latansı işitme kayıplı hastalarda maturasyon indeksi olarak kullanılmaktadır. İşitsel yoksunluk süresinin uzamasıyla birlikte P1 latansının da uzadığı gösterilmiştir. Doğuştan işitme kayıplı çocuklarda 3-3.5 yaşına kadar işitsel sistemin ve korteksin plastisitesinin mevcut olduğu ve bozulmadığı görülmektedir. Bu çalışmanın amacı tek taraflı koklear implantasyon yapılan hastalarla, aynı yaş grubundaki işitmesi normal sınırlarda olan çocukların P1 latansının karşılaştırılması ve değerlendirilmesidir. Bu retrospektif çalışmaya Ocak 2006- Ocak 2012 tarihleri arasında tek taraflı koklear implantasyon yapılan 40 çocuk ve benzer yaş grubundaki işitmesi normal sınırlarda olan 30 çocuk dahil edildi. Demografik veriler, hastaların tıbbi ve odyolojik kayıtları, hastaların cinsiyeti ve yaşları, implant olma yaşı, implant kullanım süresi ve P1 latansı alındı. Koklear implant grubundaki bütün çocuklara beyin sapı odyometrisi yapıldı ve hepsinde konjenital ileri derecede sensörinöral işitme kaybı mevcuttu. Normal işiten gruba akustik immitansmetri ve Distortion Product Otoakustik Emisyon (DPOAE) testleri yapıldı ve işitmelerinin normal sınırlarda olduğu görüldü. Geç işitsel uyarılmış potansiyellerin ölçümleri Fonix® HEARLab System cihazı kullanılarak yapıldı. Konuşma seslerini temsilen Düşük, orta ve yüksek frekanslarda sırasıyla /m/, /t/, /g/ ünsüzleri 55?dB de serbest alan olarak uygulandı HEARLab system cihazı otomatik analiz yaparak her ses uyaranı için gerçek geç işitsel uyarılmış potansiyel P1 latansını hesaplandı. Koklear implantlı grupta 23 kız (% 57.5), 17 erkek (% 42.5) çocuğun yaş ortalaması 53.15 ay olarak hesaplandı ( yaş aralığı 24-82 ay). Normal işiten grup ise 17 kız (%56.6), 13 erkek (%43.3) yaş ortalaması 58.93 ay (yaş aralığı 15-84 ay) olan çocuklardan oluşuyordu. Her iki grubun yaşları ile P1 latansları arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için Pearson Korelasyon Testi yapıldı. Normal işiten grupta P1 latansı `m?, P1 latansı `g? ve P1 latansı `t? ile yaş arasında ters yönlü ve zayıf bir korelasyon (r= -0.4429) görüldü. Koklear implant kullanım süresiyle P1 latansı arasında negatif yönde zayıf bir korelasyon saptandı (P1 `m? r=-0.3668, P1 `g? r=-0.4887, P1 `t? r= -0.4261). Bu çalışmada koklear implant kullanım süresi arttıkça P1 latansının düşük, orta ve yüksek frekansta kısaldığı görüldü. Normal işiten grupta düşük, orta ve yüksek frekansta yaş artışıyla birlikte P1 latansının kısaldığı görüldü. İşitsel kortikal geç yanıtlar içerisinde P1 latansı ölçümü, koklear implant yapılması planlanan veya koklear implant yapılan hastalarda işitsel sistemin maturasyonunu göstermek için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Cortical evoked auditory potentials (CEAP) are the late latency auditory responses recorded between 50 and 300 ms. P1 latency decreases by age and latency of this potential may serve as a good indicator of the central auditory development in hearing impaired children. It was shown that there is a correlation between P1 latency and duration of hearing loss. Auditory cortex remains maximally plasticity until approximately age 3-3.5 years. The aim of this study was to compare the P1 latencies in congenitally deaf children fitted with unilateral cochlear implant and age-matched normal hearing peers. This retrospective study included 40 children who underwent unilateral cochlear implantation between 2006 and 2012 and 30 normal hearing, age-matched children. Data were collected from medical and audiologic records and included the age and gender of the patient, age at device fitting, duration of device use, and P1 latencies. All of the children in cochlear implant group had congenital profound sensorineural hearing loss assessed by auditory brain stem response testing. Acoustic immitance and distortion product otoacoustic emission tests were in normal hearing children. CEAPs were measured through the Fonix® HEARLab System. Three speech sound stimuli / m /, / g /, and / t / that represent speech in the low, mid, and high frequencies presented to the patient in the free field at a level of 55 dB SPL. HEARLab System performed statistical analysis automatically and calculated a p value for each speech sound stimuli to determine whether a CAEP was actually present. Cochlear implant group included 23 (57.5%) female and 17 (42.5%) male patients with a mean age of 53.15 months (range 21-82 months). Normal hearing group comprised 17 (56.6%) female and 13 (43.3%) male patients with a mean age of 53.15 months (range 15- 84 month). A Pearson?s correlation was used to assess the correlation between the age and P1 latencies within two groups. A negative and poor correlation was found between P1(m), P1 (g) and P1(t) latencies and age in normal hearing group ( r= -0.4429). There was a negative and poor correlation between P1 latencies and duration of device use in cochlear implant group [P1(m)-r=-0.3668, P1(g)-r=-0.4887, P1(t)-r= -0.4261 ). This study showed that P1 latencies in low, mid, and high frequencies shortened as the duration of the device use increased in cochlear implant group. P1 latencies in low, mid, and high frequencies also shortened as the age increased in normal hearing group. CEAPs particularly P1 latency may be used to assess the maturation of the auditory pathways in children scheduled to receive a cochlear implant and in children fitted with cochlear implant.