Elit genç güreşçilerede,anaerobik güç, kuvvet ve vücut kompozisyonu parametrelerinin farklı yöntemlerle ölçülmesi ve değerlendirilmesi
- Tez No: 331479
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Güreş, Test, Kuvvet, Güç, Çeviklik
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı, Elit Grekoromen Genç Güreşçilerin anaerobik güç, kuvvet özelliklerinin ve vücut kompozisyonu parametrelerinin farklı yöntemlerle ölçülerek değerlendirilmesidir. Bu çalışmada ayrıca ülkemizi uluslararası yarışmalarda temsil eden uluslararası takım ile aday kadronun ölçülen özellikleri itibariyle kıyaslanması ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Bu çalışmaya 2010 yılında ülkemizi Gençler Avrupa Grekoromen Güreş Şampiyonası ve Gençler Dünya Grekoromen Güreş Şampiyonalarında temsil edecek sporcuları belirlemek üzere Gençler Grekoromen Türkiye şampiyonasında sıkletlerinde dereceye girmiş sporcular katılmıştır. Ayrıca Mili Takım teknik heyeti tarafından belirlenmiş ve mili takım kamp kadrosuna dahil edilenlerle birlikte toplam 48 genç elit grekoromen güreşçi gönüllü olarak katılmıştır.Milli takım kamp kadrosu oluşturan 48 genç grekoromen güreşçiden 11 kişi milli takımı oluşturarak ülkemizi 2010 yılı Avrupa ve Dünya Şampiyonasında temsil etmiştir.Araştırmaya katılan sporcuların boy, kilo, yaş ve spor yaşı gibi kişisel özelliklerinin yanında vücut kompozisyonu parametreleri (% yağ, FFM, VKİ.) (Tanita body Composition Analyzer BC 418 professional model, USA) belirlenmiştir. Daha sonra Illinois çeviklik testi, El, bacak, sırt dinamometre, sağlık topu fırlatma gücü, Bosco sıçrama gücü testi ve Wingate anaerobik güç testleri uygulanmıştır. Sporcuların genel çeviklik, güç ve kuvvet özelliklerinin yanı sıra, istirahat nabız ve tansiyon ölçümleri, egzersiz sırasında nabızları tespit edilmiştir. Elde edilen verilerin istatiksel değerlendirmelerinde SPSS 16 windows (Chicago IL) paket programı kullanılmıştır. Gruplar ve tüm denekler için betimsel istatitiklerin yanı sıra, Gruplar arası karşılaştırmalarda independent t-testi uygulanmıştır. Güç, kuvvet, çeviklik testleri arasındaki ilişkinin belirlenmesinde Pearson Correlation istatistiği kullanılmıştır.Tüm grup için güç, kuvvet ve çeviklik testleri arası ( 0.35- 0.67) arası pozitif doğrusal ilişki bulunmuştur. İstatistiksel işlemlerde p0.05)Sonuç olarak elde edilen bulgular doğrultusunda Uluslararası Takım sporcuların sportif başarı açısından diğer gruptan iyi olmalarının yanı sıra ölçülen özelliklerinde de diğer gruptan önde olduğu tespit edilmiştir. Sportif başarı için test edilen özelliklerinde üst seviyede olması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was be to compare the anaerobic force and strength properties of Young Elite Greco-roman Wrestlers, measured by different means, with the parameters of their body compositions and to compare the our national team competing in the international arena with the candidate national team on these respects.Young Greco-roman Wrestling Turkey championship was held in Turkey in 2010 in order to determine the teams to represent Turkey in Europe Young Greco-roman Wrestling Championship and in World Young Greco-roman Wrestling Championship. Also, the sportsmen who got degrees in this championship and 48 elite young Greco-roman wrestlers chosen by the National Team Technical Council, and, who are the full team of the national camp program, attended voluntarily to this study.11 of the 48 wrestlers, who are the full national camp team, constituted the national team and represented our country in Europe and World Championships in the year 2010.Along with the personal properties such as height, weight, age and sport age of the participants, their body compositions were specified (% fat, FFM, VKİ) (Tanita body Composition Analyzer BC 418 professional model, USA). İllinois alacrity test, hand, leg, back dynamometer, force of throwing health ball, Bosco jumping force test, and Wingate anaerobic strength test have been applied. Along with the general alacrity, force and strength properties of the sportsmen, pulse and tension measurements in the resting time and their pulse during exercises have been noted. In the statistical evaluation of the gained data, SPSS 16 Window package program (Chicago IL) has been utilized. In addition to descriptive statistics for the groups and all participants independent t-test was used in among-groups comparison. Pearson correlation statistics have been used to determine the relationship among strength, force and alacrity tests.For the whole group, positive linear relationship (0.35 ? 0.67) among force, strength and alacrity tests has been found.