İki aylık bebeklerde iki farklı bölgeye sırayla uygulanan aşıların oluşturduğu ağrıyı azaltmada emzirme yönteminin etkinliği
Efficacy of breast-feeding in pain relief against pain induced by two vaccines administered from two different injection sites in two-month-old infants
- Tez No: 331603
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yenidogan, Bebek, Agrı, Ası uygulaması, Nonfarmakolojik Yöntemler, Hemsire, newborn, infant, pain, vaccine administration, non-pharmacological methods, nurse
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Arastırma, rutin ası uygulaması için getirilen iki aylık saglıklı bebeklere iki farklı bölgeye (sag ve sol vastus lateralis kaslarına) sırayla uygulanan asıların olusturdugu agrıyı azaltmada emzirme yönteminin etkinligini incelemek amacı ile randomize kontrollü deneysel olarak yapılmıstır. Arastırma verileri 1 Temmuz 2012- 25 Kasım 2012 tarihleri arasında Antalya 8l Saglık Müdürlügü 3 nolu Vali Saim Çotur Aile Saglıgı Merkezine ası uygulaması için getirilen 100 bebekten arastırmacı tarafından toplanmıstır. Arastırmada, örneklem grubunun randomizasyonu sistematik rastgele örneklem yöntemi (kapalı zarf yöntemi ile) kullanılarak gerçeklestirilmistir. Ası uygulaması sırasında emzirme yöntemi uygulanan deney grubunu 50, rutin uygulama yapılan kontrol grubunu 50 bebek olusturmustur. Arastırmanın toplam örneklem sayısı 100?dür. Arastırmamızda deney grubu bebeklerin ası uygulaması öncesi 5 dakika, islem sırası ve sonrasında annelerini emmeleri saglanmıstır. Kontrol grubuna ise rutin uygulama dısında hiçbir uygulama yapılmamıstır. Verilerin toplanmasında; bebeklere ait tanıtıcı bilgileri içeren ?Bilgi Formu?, ası uygulaması sırasında olusan agrının fizyolojik belirtilerinden olan oksijen saturasyonu ve kalp atım hızını belirlemek için ?Pulse Oksimetre Cihazı?, ası uygulaması sırasında bebegin aglamalarını ve davranıssal degisikliklerini kaydetmek için ?Kamera (Sony DSC-HC21) Cihazı?, ası uygulaması sırasında bebegin agrıya davranıssal yanıtlarını degerlendirmek için ?Yenidogan-Bebek Agrı Degerlendirme Skalası (Neonatal Infant Pain Scale-NIPS) kullanılmıstır. Arastırma; ilgili kurumlardan, Akdeniz Üniversitesi Saglık Bilimleri Enstitüsü Etik Kurulundan yasal izinler alındıktan sonra uygulanmaya baslanmıstır. Arastırmanın yapıldıgı Aile Saglıgı Merkezinde görev yapan tüm çalısanlara, ası uygulamasını yapan aile saglıgı elemanına ve arastırmaya alınan bebeklerin ebeveynlerine arastırmanın amacı ve uygulaması hakkında gerekli açıklamalar yapılmıstır. Arastırmaya katılan bebeklerin annelerinin onayları sözlü ve yazılı olarak alınmıstır. Arastırmada toplanılan verilerin istatistiksel analizi SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 20.0 paket programı kullanılarak yapılmıstır. Arastırma sonuçlarının analizinde; yüzdelik dagılımlar, ortalama, standart sapma, ki-kare testi, cronbach alfa tutarlılık katsayısı, gruplar arası karsılastırmada Independent Sample t testi, ve Mann-Whitney U testi kullanılmıstır. Tüm analizlerde pM 0,05 anlamlı olarak kabul edilmistir. Arastırmada ası uygulaması sırasında emzirme grubunu olusturan bebeklerin kontrol grubuna göre, kalp atım hızlarının düsük, oksijen saturasyonu degerlerinin yüksek ve aglama sürelerinin kısa oldugu belirlenmistir. Tüm bu fizyolojik göstergeler, emzirilen bebeklerin ası uygulaması sırasında daha az agrı hissettiklerini göstermistir. Arastırmada emzirme grubunu olusturan bebeklerin kontrol grubuna göre islem sırası ve sonrasında NIPS puan ortalamalarının düsük oldugu belirlenmistir. Emzirme yönteminin bebeklerde asıya baglı olusan davranıssal degisiklikleri azalttıgı görülmüstür. Arastırmada ası uygulaması sırasında olusan agrıyı azaltmada emzirme yönteminin etkin oldugu belirlenmistir. Bu yöntemin uygulandıgı bebekler ası uygulanması sırasında daha az agrı yasamıslardır.
Özet (Çeviri)
In this randomized, controlled, and experimental study, our aim was to investigate the efficacy of breast-feeding in pain relief against pain caused by 2 vaccines administered consecutively from 2 different injection sites (right and left vastus lateralis muscles) in 2-month-old infants. The study data were collected from the infants who presented to the Vali Saim Cotur Family Health Center (No. 3), Antalya Provincial Directorate of Health between July 1, 2012 and November 25, 2012. The randomization of the study sample was performed via systematic random sampling (sealed envelope method). While 50 infants that were vaccinated during breast-feeding constituted our experimental group, 50 infants who underwent routine vaccination procedure constituted the control group. A total of 100 infants were included in our study. The study group included infants who received breast-feeding 5 minutes before, during, and after the vaccination. The control group received nothing other than the routine procedure. Data collection was performed using a survey form including descriptive information about the infants, a `pulse oximetry device? to measure physiologic signs such as oxygen saturation and heart rate, a video camera (Sony DSC-HC21) to record the visuals of crying and behavioral changes in infants, and Neonatal Infant Pain Scale (NIPS) to evaluate the behavioral responses of the infants during vaccine administration. Our study was started after obtaining the legal permissions from the Local Ethics Committee at the Akdeniz University Health Sciences Institute. All the healthcare workers in the related Family Health Center, the family health practitioner administering the vaccines, and the parents of the infants included in the study were informed about the aim and procedures of the study. Written and verbal informed consents were gained from all the mothers of the infants enlisted in our study. The statistical analyses were carried out with SPSS (Statistical Package for Social Sciences) v20.0 package program. The study results were expressed as percentage, mean, and standard deviation values along with using chi-square test and Cronbach?s alpha coefficient, while the intergroup analyses were performed by Independent Samples t-test and Mann-Whitney U test. A p value ?0.05 was recognized as statistically significant. In this study, the babies who received breast-feeding during vaccine administration demonstrated lower heart rates, higher oxygen saturation values, and shorter duration of crying. All these physiologic findings show that babies who are breastfed during vaccine injection feel less pain. Furthermore, the breast-feeding group exhibited lower pre- and post-procedural mean NIPS scores. Breast-feeding was observed to reduce the behavioral changes associated with vaccine administration. We concluded that breastfeeding was effective in reducing the pain suffered during vaccine injection in infants. The infants who received their vaccine in combination with breast-feeding were observed to experience less pain.