Folik asit ve vitamin B12 eksikliğinde pulmoner arter basıncının ekokardiyografik olarak değerlendirilmesi
Echocardiographic evaluation of pulmonary artery pressure in vitamine B12 and folic acid deficiency
  1. Tez No: 331624
  2. Yazar: NURHAN KORKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA YALÇIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner arter basıncı, pulmoner hipertansiyon, ekokardiyografi, vitamin B12, folik asit, Pulmonary artery pressure, pulmonary hypertension, echocardiography, vitamine B12, folic acid
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Pulmoner hipertansiyon çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen önemli bir sağlık sorunudur. Özellikle diyetle ilgili faktörler ve hemolitik anemi gibi bir kısım hematolojik hastalıkların pulmoner hipertansiyon etyolojisinde yer aldığı bilinmektedir. Vitamin B12 ve folik asit eksikliği ülkemizde sık görülmektedir. Bu eksikliğin pulmoner arteryel hipertansiyon ile ilişkisi olabileceğini düşündük. Vitamin B12 ve folik asit eksikliği ile sistolik pulmoner arter basınçları arasındaki ilişkiyi araştırmak amacı ile bu çalışmayı planladık.Gereç ve Yöntem: Vitamin B12 ve folik asit düzeylerinde düşüklük olan 60 hasta ve vitamin B12 ve folik asit düzeyi normal olan 55 kontrol grubu olmak üzere 115 olguçalışmaya dahil edildi. Olgular kardiyoloji polikliniğinde ekokardiografik olarak değerlendirildi ve sistolik pulmoner arter basınçları hesaplandı. Olguların yaş ve cinsiyet gibi demografik verileri; sigara kullanımı, boy, vücut ağırlığı gibi bulguları ve yaşadığı şehir, mesleği gibi verileri kaydedildi.Bulgular: Sistolik pulmoner arter basıncı hasta grubunda 23,36 ± 4,42 mmHg kontrol grubunda ise 23,60 ± 6,26 mmHg hesaplandı ( p=0,817 ). Hasta ve kontrol grupları arasında PABs açısından anlamlı fark yoktu. Grup içi ve gruplar arasındaki ilişki Pearson korelasyon analizi ile incelendi. Herhangi pozitif ve negatif ilişkiye rastlanmadı. Hasta ve kontrol gruplarının yaş, ağırlık, boy ve BMI değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu.Sonuç: Çalışmamızın sonucunda vitamin B12 ve folik asit eksikliği bulunan grubun sistolik pulmoner arter basıncı ile vitamin B12 ve folik asit düzeyi normal olan grubun sistolik pulmoner arter basıncı arasında anlamlı istatistiksel farklılık görülmedi. Çalışmamız vitamin B12 ve folik asit eksikliğinin sistolik pulmoner arter basıncını etkilemediğine işaret etmektedir. Bu verilerin daha geniş serilerle doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: Pulmonary hypertension is an important public health problem due to various cause. Dietary factors and hemotological diseases such as hemolytic anemia are known to be in etiology of pulmonary hypertension. Vitamine B12 and folic acid deficiency is frequently seen in our country. This resaearh has been planned to investigate the relationship between vitamine B12, folic acid deficiency and systolic pulmonary artery pressure.MATERIAL-METHOD: 60 patient with vitamine B12 and folic acid deficiency and 55 healthy volunteers with normal vitamine B12 and folic acid levels as a control group, totally 115 cases were enrolled to study. The cases were evaluated at the cardiology outpatient clinics with echocardiography and systolic pulmonary artery pressures were determined. The demographic datas of cases such as age, sex, cigarette usage, BMI (body mass index), and occupation have been recorded.RESULTS: Mean systolic pulmonary artery pressure of patient group was 23,36 ±4,42 mmHg and of control group 23,60 ± 6,26 mmHg ( p=0,817 ). There were no statistically significant difference between pulmonary artery pressures among the groups. There were no correlation between systolic pulmonary artery pressure and vitamine B12 and folic acid levels. Age, height, body, weight and BMI were not statistically significant among the groups. CONCLUSION: According to the results of our study; there were no statistically significant difference in pulmonary artery pressure among the groups. Our study points outthat vitamine B12 and folic acid deficiency didn?t affect systolic pulmonary artery pressure. These data needs to be clarified with furher large scale studies.