Öğrencilerin 9.sınıf coğrafya konularına yönelik hazır bulunuşluk düzeyleri
The readiness levels of students for 9. grade geography class subjects
  1. Tez No: 331674
  2. Yazar: İLKNUR BADUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ESER ÜNALDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya Dersi, Dokuzuncu Sınıf, Hazır Bulunuşluk Düzeyi, Geography Class, Ninth Grade, Readiness Level
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğrencilerin 9.sınıf Coğrafya dersi konularına yönelik hazır bulunuşluk düzeylerini belirlemektir.Öğrencilerin Coğrafya dersi konularına hazır bulunuşlukları ile kişisel değişkenlerden cinsiyet, Coğrafya konularına ilgi, Coğrafya dersini başarma inançları ve Coğrafya öğrenmenin gerekliliği arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını ortaya koymaktır.Öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerini ölçmek için araştırmacı tarafından başarı testi geliştirilmiştir. Bunun için öncelikle ilköğretim 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıf kazanımları incelenerek, bu kazanımlardan 9. sınıf öğrenmeleri için ön koşul olanlar belirlenmiştir. Belirlenen kazanımlara paralel test maddeleri yazılmış, yazılan test maddelerinin kapsam geçerliliği için, uzman görüşüne başvurulmuştur. Test maddelerindeki düzeltmelerden sonra yapılan ön uygulama sonucunda maddeler analiz edilerek, madde güçlük ve ayırt edicilik indeksleri belirlenmiştir.Çalışma, Muğla merkezde bulunan beş ortaöğretim okulunun 9. sınıflarından, rastlantısal yöntemle seçilen, 520 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir.Elde edilen veriler SPSS 19.0 (Statistical Package for Social Sciences) paket programında analiz edilmiştir. Analiz kapsamında, sıklık tabloları, betimleyici istatistikler, pasta ve çubuk grafikler, Kolmogorov Smirnov normallik testi, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis H testinden faydalanılmıştır.Araştırma sonucunda öğrencilerin 9. Sınıf Coğrafya dersi konularına yönelik hazır bulunuşluklarının yeterli düzeyde olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerinin cinsiyete göre farklılaşmadığı, Coğrafya dersine ilgi, Coğrafya dersini öğrenme gerekliliği ve Coğrafya dersini başarma inancına göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the levels of readiness of students for 9. Grade Geography class subjects.The study aims to demonstrate whether there is a significant relationship between the sex, which is one of the personal variables, interest in Geography subjects, belief in being successful in the Geography class and the requirement for learning Geography.A success test was developed by the researcher in order to measure the readiness levels of the students. For this purpose, their achievements in the Grades 4, 5, 6, 7 and 8 of primary education and some of these achievements were determined as pre-conditions for their learning in the 9. Grade. In parallel with specified achievements, test items were written and an expert was consulted on their opinion of the scope validity of the test items. As a result of the preliminary application conducted after the corrections in the test items were analyzed, the strength and distinctiveness indexes of the items were determined.The study was conducted with the participation of 520 students, in the 9. Grades of five secondary education schools located in central Muğla, the students were selected with the accidental sampling method.The data obtained were analyzed using the SPSS 19.0 (Statistical Package for Social Sciences) package software. Within the scope analysis, frequency charts, descriptive statistics, pie and bar graphs, Kolmogorov Smirnov normality test, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis H test were used.As a result of the study, it was determined that the readiness levels of students for 9. Grade Geography class subjects were not sufficient. Furthermore, it was concluded that the readiness level of students did not vary by sex, but it vary in a statistically significant way by interest in Geography class, requirement to learn the Geography subjects and belief in achieving success in the Geography class.