Öğretmenlerin zaman yönetimi, iş tatmini ve mesleki tükenmişlikleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi: Libya örneği
The relationship between teachers' time management, job satisfaction, and professional burnout: The case of Libya
  1. Tez No: 880375
  2. Yazar: SIDDEEQ SULAYMAN WISH ALQALMAWI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA KAYGISIZ ERTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman, Zaman yönetim, İş tatmini, Tükenmiş, Time, Time management, Job satisfaction, Burnout
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
İş tatmini, bir bireyin işine yönelik genel duygu ve tutumlarını kapsayan çok boyutlu bir kavramdır. Tükenmişlik, örgütsel psikoloji ve insan kaynakları yönetiminde önemli bir konudur. Eğitim sektöründe çalışan öğretmenler, yoğun iş yükü, sınıf yönetimi, öğrenci performansı ve kişisel gelişim gibi çeşitli sorumluluklarla başa çıkmak zorundadırlar. Bu araştırmada öğretmenlerin zaman yönetimi, iş tatmini ve mesleki tükenmişlikleri arasındaki ilişkisi araştırılmıştır. Bu araştırmanın evrenini, Libya'nın Murzuk bölgesinde görev yapan tüm öğretmenler (675 öğretmen) oluşturmaktadır. Murzuk bölgesi, Libya'nın güneyinde yer almakta olup, farklı okullarda görev yapan öğretmenler geniş bir demografik yelpazeyi temsil etmektedir. Araştırmada kullanılan anket, Nashwan Al Bayati (2018)'inin yüksek lisans tezinden alınmıştır. Anket dört bölümden oluşmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre; zaman yönetimi, iş tatmini ve tükenmişlik arasındaki ilişkilerin belirli boyutlarda anlamlı olduğunu göstermektedir. Özellikle, zaman yönetimi alışkanlıklarının ve iş tatmininin bazı alt boyutlarının tükenmişlik ile ilişki içinde olduğu görülmektedir. Bu ilişkiler, öğretmenlerin zaman yönetimi ve iş tatmini konusundaki yaklaşımlarının tükenmişlik düzeylerini etkileyebileceğini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Job satisfaction is a multidimensional concept that covers the general feelings and attitudes of an individual towards his/her job. Burnout is an important issue in organizational psychology and human resource management. Teachers working in the education sector have to cope with various responsibilities such as intense workload, classroom management, student performance and personal development. In this study, the relationship between time management, job satisfaction and professional burnout of teachers was investigated.Dec. The universe of this research consists of all teachers (675 teachers) working in the Murzuk region of Libya. The Murzuk region is located in the south of Libya, and the teachers working in different schools represent a wide demographic spectrum. The questionnaire used in the research was taken from the master thesis of Nashwan Al Bayati (2018). The survey consists of four parts. According to the results of the research; It shows that the relationships between time management, job satisfaction and burnout are significant in certain dimensions. Dec. In particular, it is seen that some sub-dimensions of time management habits and job satisfaction are related to burnout. These relationships indicate that teachers' approaches to time management and job satisfaction may affect burnout levels. .