Hz. Muhammed'in (S.A.V) hayatından seçme örnek olaylarla değer eğitimi
Value education through selected incitents from the life of Prophet Muhammad (PBUH)
- Tez No: 873816
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ COŞKUN KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortaokul öğrencileri, değer, değer eğitimi, değerleri içselleştirme, din eğitimi, Middle school students, Value, Value education, Internalizing values, Religious education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Değerler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırma ile“İlköğretim 6. Sınıf öğrencilerine yönelik Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Peygamberimizin Hayatı derslerinde, Hz. Muhammed'in (sav) hayatından seçme örnek olaylar aracılığıyla değer eğitimi nasıl verilebilir?”probleminden hareketle değer eğitimi amaçlanmıştır. Bu amaçla adalet, doğruluk/dürüstlük, sevgi/saygı ve merhamet değerleri baz alınarak etkinlikler tasarlanmış, etkinlik uygulama öncesi ve sonrası öğrencilere yöneltilen soruların cevapları değerlendirilerek elde edilen bulgular ışığında, alana yönelik uygulama örneği sunulmuş ve öneriler getirilmiştir. Araştırmada kolay ulaşılabilir örnekleme seçilerek, çalışma grubunu 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Kocaeli ilinin İzmit ilçesinde sosyo-ekonomik olarak orta düzeyli bir imam-hatip lisesinin ortaokul kademesinde 6. sınıfta okuyan 12-13 yaş grubuna dâhil 20 kız öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma 8 hafta boyunca, 4 ana etkinlik altında, 13 örnek olay incelemesi, 12 görsel yorumlama, 2 drama ve 2 hikâye tamamlama etkinliği ile yürütülmüştür. Nitel araştırma yöntemlerinden nitel deney deseniyle yürütülen araştırmada etkinlik uygulama öncesi ve etkinlikler uygulandıktan sonra öğrencilere aynı sorular yöneltilerek etkinliklerde ele alınan değerler hakkında farkındalık kazanıp kazanmadıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgularda etkinliklerin öğrenci farkındalıklarını olumlu ve güçlü yönde geliştirdiği tespit edilmiştir. Bu verilere dayanarak genelde tüm eğitimcilere özelde din eğitimcilerine değerler eğitimini etkinlik temelli yürütmeleri ve Millî Eğitim Bakanlığı'nın da bu konuda müfredat içeriklerini güncellemesi ve öğretmenlerin bu konuda yetiştirilmesi için ortam ve destek sağlaması noktasında öneriler getirilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to provide value education based on the problem of“How can value education be given through selected incidents from the life of Prophet Muhammad (pbuh) in the courses of Religious Culture and Ethics and the Life of our Prophet for 6th grade primary school students?”. For this purpose, activities were designed based on the values of justice, honesty, love-respect, and compassion, and application examples and suggestions were presented in the light of the findings obtained by evaluating the answers to the questions asked to the students before and after the activity implementation. In the research, a convenient sampling was selected, and the working group consisted of 20 female students in the 12-13 age group who were studying in the 6th grade of the middle school level of a religious high school in İzmit district of Kocaeli province in the 2023-2024 academic year. The research was conducted for 8 weeks, with 13 case studies, 12 visual interpretations, 2 drama, and 2 story completion activities under 4 main activities. In the research conducted with a qualitative experiment design of qualitative research methods, the students were asked the same questions before and after the activity implementation in order to measure whether they gained awareness about the values discussed in the activities. It was determined that the activities have developed student awareness in a positive and strong direction. Based on these data, it is possible to make recommendations for all educators in general and religious educators in particular to conduct value education based on activities, and for the Ministry of National Education to update the curriculum content on this issue and provide opportunities and support for teachers to be trained in this regard.