Örgün din eğitiminde empatik yaklaşım: İlköğretim örneği
Emphatic aproach in formal religion education: A primary school illustration
  1. Tez No: 331795
  2. Yazar: YUSUF BATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAVUKÇUOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Empati, empatik beceri, empatik eğilim, iletişim, eğitim, din, öğretmen, pedagojik formasyon, Emphaty, emphatic skill, emphatic tendency, communication, religion, teacher and pedagogig formation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bu araştırmada, etkin ve verimli bir din eğitimi sağlamada empatik yaklaşımın etkisi değişik boyutlarıyla ele alınmıştır.Bu çerçevede, din eğitimi bir iletişim süreci olarak ele alınmış ve bu sürecin etkinliği açısından empatik yaklaşımın önemi-gerekliliği üzerinde durulmuştur. Din eğitiminde empatik yaklaşımın etkisi, öğretmen, öğrenci ve eğitim ortamı açılarından ele alınmıştır.İslam'ın iki temel kaynağı olan Kur'an'ın ve Hz. Peygamberin insana yaklaşımı, insan eğitimini ilgilendiren yönlerinden, din eğitiminde empatik yaklaşım için referans olabilecek yönleri araştırılmıştır.IIYapılan araştırmalar neticesinde, hem Kur'an'ın insana yaklaşımında hem de Hz. peygamberin uygulamalarında, kişiyi empatik yaklaşıma sevk eden tavsiyeler ve empatik yaklaşım açısından değerlendirilecek pratik örneklere rastlanılmaktadır. Ağırlıklı olarak, öğretmenin empatik yaklaşım sahibi olması konusu üzerinde durulan bu araştırmada, empatik iletişim becerisini etkilediği düşünülen bazı değişkenlerin etkisi analiz edilmeye çalışılmıştır.Empatik iletişim becerisi üzerinde etkisi muhtemel olan, yaş, cinsiyet, mesleki tecrübe ve eğitim durumu gibi değişkenlerin etkisi, Empatik Beceri Ölçeği aracılığıyla bir örneklem üzerinde ölçülmüştür.Konya Merkez İlköğretim okullarında görev yapan 100 kişilik bir Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi öğretmenlerine söz konusu beceri ölçeği uygulanmıştır. Ölçeğin analizinde, regresyon ve varyans analizleri, (t) testi ölçümleri uygulanmıştır.IIIElde edilen neticelere göre, Din Kültürü öğretmenlerinin empatik iletişim becerisi üzerinde yaşın ve mesleki tecrübelerinin anlamlı düzeyde bir etkisi yoktur. Bayan öğretmenlerin empatik iletişim beceri düzeyi ise, bu ölçeğin sonuçlarına göre daha yüksek çıkmıştır. Aynı zamanda İlahiyat Fakülteleri açılmadan önce faaliyette olan Yüksek İslam Enstitülerinden mezun olan öğretmenlerin empatik beceri düzeyi İlahiyat Fakültesi mezunlarına göre daha yüksek çıkmıştır.Öğretmenlerin genel olarak empatik iletişim beceri düzeylerinin ise normal düzeyin altında olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the influence of emphatic approach for providing anefficient and fortile relegion training is examined with different dimensions.İn thes content, religion training has been considered as a comminication process and for effectivens of his process, importance and neccessity emphatic approach have been noted. İnfluence of emphatic approach in religion training has been refarded in the view of students, teachers and education surrondings.IIKor?an and Majesty Prophet?s approach to men wich are two basic recourses have been examined to be used a refrence for emphatic approach in religion training for being related to men education.İn the end of results wich are pained by means of researches, practical examples that could be consedered as emhatic approach both in Kor?an and in Majesty Prophet?s applications. Mostly, in this study which has pointed out that teachers must have emphatic approach, influences of some changable things has been analysized since they have been affecting the emphatic communication skill.The influence of the changable things are effective on empathic communication skill can be age, gender, occupotional exprience education statue has been evalued by means of Emphatic Skill Measurement on an illustration.100 teachers Relagion Culture and Ethic Course who have been working in Konya central Primary School have been applied with mentioned skill measurement. İnIIIthe analyse of this measurement, regretion and variant analiyses, (t) test measurements, have been used.Accoarding to the pained results, age and accuptional experience of Religion Culture teachers an emhatic communication don?t have so considerable effect. As for female teachers emphatic communication skill level, according to results of this resarch is higher than male teachers performance.Also, emphatic skill level of the teachers who producted from High İslamic İnstutes which were appeored before the foundation of Theology Faculties have been found out to be higher than the teachers who graduated from Theology Faculties.İt is found that the teachers emhatic communication level, in general, is under normal measurement.