Sermaye varlıklarını fiyatlandırma modellerinin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası üzerinde uygulanabilirliğinin analizi
The viability analysis of capital asset pricing models on İstanbul Stock Exchange
- Tez No: 331969
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAZIL GÖKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türk Sermaye Piyasası, BIST, Sermaye Varlıklarını Fiyatlandırma Modelleri, CAPM, 3 CAPM, Zaman Serisi Regresyon Yöntemi, Risk, Turkish Security Market, BIST, Capital Asset Pricing Models, CAPM, 3 CAPM, Time Series Regression, Risk
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmada Sharpe (1964), Lintner (1965) ve Mossin (1966) tarafından geliştirilen Tek Faktörlü CAPM ve Fama ve French (1993) tarafından oluşturulan Üç Faktörlü CAPM modellerinin Türk hisse senedi piyasası üzerinde uygulanabilirliği analiz edilmiştir. Çalışma BISTi temsil edebilecek Sınai, Holding ve Yatırım, Bankacılık ve Hizmetler sektörleri çerçevesinde yürütülmüştür. Bu bağlamda 2009-2011 dönemi için hesaplanan getiriler Zaman Serisi Regresyon yöntemi aracılığıyla parametre tahminlerinde kullanılmış ve tahmin modelleri oluşturulmuştur. Fiili getiriler ve oluşturulan modeller aracılığıyla tahmin edilen getiriler arasındaki ilişki Z-Testi kullanılarak incelenmiştir.Sonuç olarak yapılan analizler ışığında hem Tek Faktörlü hem de Üç Faktörlü Modelin Türk hisse senedi piyasası üzerinde anlamlı sonuçlar verdiği görülmüştür. Başka bir ifadeyle, hem Tek Faktörlü CAPM hem de Üç Faktörlü CAPM seçilen tüm sektörler ve endeksler için geçerlidir. Bu bağlamda her iki modelin Türk hisse senedi piyasasında gerek bireysel gerekse kurumsal yatırımcılar tarafından uygulanabilir olduğu ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the viability of Sharpe (1964), Lintner (1965) and Mossin's (1966) Single Factor CAPM and Fama and French's (1993) Three Factor CAPM to the Turkish security market. Models' applicability has been investigated on four basic BIST representative sectors (industrial, holding and investment, banking, services). For the period 2009-2011 stock returns have been calculated and time series regression analyses have been carried out to reveal each model?s parameters which are needed to form the forecasting models. The relation between real returns and forecasted returns has been analyzed by using Z-score tests.As a result, time series regression analyses have shown that both Single Factor CAPM and Three Factor CAPM give statistically significant results on Turkish security market. In other words, both Single Factor CAPM and Three Factor CAPM are viable for all four BIST representative sectors. Thus it can be concluded that both models are applicable on the Turkish security market and can be used for making corporate and individual investment decisions.