Risk ve beklenen getiri arasındaki ilişkinin analizi: Sermaye varlıkları fiyatlandırma modeli testi - Bıst bankacılık sektörü uygulaması
Analysis of the relationship between risk and expected return: capital asset pricing model test- Bist banking sector application
  1. Tez No: 699636
  2. Yazar: ZABRINA IBRAHIM ABDALLAH ZABRINA IBRAHIM ABDALLAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: risk, beklenen getiri, enflasyon, faiz, beta, risk, expected return, inflation, interest rate, beta
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Risk, yatırımı kaybetme olasılığıdır. Düşük riskler, düşük potansiyel getiri ile ilişkilendirilirken, yüksek riskler yüksek potansiyel getiri ile ilişkilendirilir, ancak bu ilişkiye deneysel olarak İstanbul'da birkaç çalışma yürütülmüş olmakla birlikte itiraz edilmiştir. Bu çalışma, Borsa İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (BİST) işlem gören bankaların riskleri ile beklenen getirileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ocak 2010'dan Aralık 2019'a kadar aylık bankacılık sektörü verileri kullanılmış ve veriler www.investing.com adresinden ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) internet sitesinden toplanmıştır. Regresyon modellerinden önce olası sahte regresyon problemlerini önlemek için serilere ADF birim kök testleri uygulanmıştır. Bir bulgu olarak, 2010 Yılından 2019 Yılına kadar seçilen zaman diliminde BIST bankacılık sektörü getirileri ile hisse senedindeki sektör riski, enflasyon, faiz oranı ve beta değerleri arasında bir ilişki bulunmadığını ve test edilen hipotezlerin hiçbiri reddedilmediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Risk is the possibility of losing investment. Low risks are associated with low potential returns while high risks are associated with high potential returnsalthough this relationship has been empirically contested with few studies being carried out in İstanbul on the same. This study is to examine the relationship between the risk and expected returns of banks traded on Borsa Istanbul Stock Exchange (BIST). Monthly banking sector data were used from January 2010 to December 2019 and data were collected from www.investing.comand from the website of the Central Bank of the Republic of Turkey (CBRT). Before regression models, ADF unit root tests were applied to the series in order to prevent possible spurious regression problems. As a finding, it showed that there was no relationship between BIST banking sector returns and sector risk, inflation, interest rate and beta values in the stock in the selected timeframe from 2010 to 2019, and none of the tested hypotheses were rejected.