Tarihsel ve kültürel çevrelerin korunmasında polis teşkilatının eğitimi
Training of the police organizations on the protection of historical and cultural environments
  1. Tez No: 331981
  2. Yazar: ZAFER AKKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA BERNA ALPAGUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Kamu Yönetimi, Müzecilik, Archeology, Public Administration, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihsel ve kültürel çevreler, Korunma, Polis Teşkilatı, Eğitim, Historical and Cultural Environments, Protection, Police Organization, Training
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Uygarlıkların oluşumuna ve gelişimine tanıklık eden tarihsel ve kültürel çevrelerin gerçek manasıyla anlaşılması ve korunması olgusunun toplumda yaşayan fertler tarafından farkındalığı ve pratik hayata geçirilmesi son iki yüz yıllık bir süreçten geçmiştir. Bu sürecin daha iyi ve planlı bir şekilde işlemesi ve devam etmesi için ulusal ve uluslararası hukuki metinler hazırlanmış ve yürürlüğe konulmuştur. Tarihsel ve kültürel çevreler ve bu çevrelerde bulunan eserler evrensel değerler arasında bütün insanlığın ortak mirası olduğuna göre çevre koruma olgusunun algı ve bilincine sahip çevre merkezli etik yaklaşımını benimseyen bir yapının geçmiş ile gelecek arasında köprü vazifesi göreceği unutulmamalıdır. Polis teşkilatı, kamu düzeninin sağlanması ve korunmasının temini ile insanların can ve mal güvenliğinin muhafaza etmekle görevlidir. Görev sahası içinde tarihsel ve kültürel çevrelerin korunmasından da sorumludur. Bu çevrelerde bulunan eserlere karşı işlenen suçlar ile bu çevrelerin korunması ile ilgili polisin formasyon eğitiminden geçmesinin gerekli olduğu değerlendirilmektedir. ?Tarihsel ve Kültürel Çevrelerin Korunmasında Polis Teşkilatının Eğitimi? adlı bu doktora tezi çalışması ile tarihsel ve kültürel çevrelerin korunmasında polisin bilgi ve farkındalık düzeyinin tespit edilmesi ve etkin bir koruma için polis eğitiminin oluşturulmasının gerekliliği emniyet birimlerinde görevli personelin katılımı ile yapılan anket sonucu ortaya konulmuştur.Tarihsel ve kültürel çevre bilincine sahip, iyi bir çevre eğitimi alan, çevre değerlerini bütünüyle özsel değerler olarak kabul eden, çevre merkezli etik yaklaşımını, kolluk etik ilkeleriyle birlikte harmonize ederek profesyonel iş yaşantısına aktarabilen Polis Teşkilatı mensuplarının tarihsel ve kültürel eserlere ve bu eserlerin bulunduğu çevrelerin korunmasına ilişkin suç öncesi ve suç sonrası yapılacak çalışmalarda daha başarılı olacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The phenomena of understanding and protecting the historical and cultural environments, which has witnessed the appearance and development of civilizations, has gone through a process in the last two centuries in terms of the raise of awareness by the individuals in the community. Many national and international legal documents have been prepared and implemented for a better, planned and sustainable operation of this process. Given that the historical and cultural environments and the artifacts in these environments are the common heritage of all humanity, it should be noted that a structure based on environment-oriented ethical approach with a sense of protection of environment will be a bridge between the past and the future.Police organizations are tasked to maintain law and order in the community and ensure the security of individuals and the property. In its jurisdiction, police is also responsible for the protection of historical and cultural environments. It has been evaluated that the police should have formation training on the crimes against the historical artifacts in these environments and also the protection of these environments. The result of a survey done by the participation of the police personnel in different units for this doctoral dissertation titled `Training of the Police Organizations on the Protection of Historical and Cultural Environments?, it has been concluded that a police training is needed to determine the level of knowledge and awareness of the police in the protection of historical and cultural environments. It has been assessed that having awareness towards historical and cultural environment, accepting and internalizing the environmental values, harmonizing the environment oriented ethics approach with law enforcement ethics, and reflecting them on their working environment, police organization staff members will be more successful in the efforts before and after a crime is committed against the protection of historical and cultural environments.