Vitis vinifera (Vitaceae)'da uv stresi ile resveratrol miktarındaki artışın HPLC yöntemiyle belirlenmesi
Identification of increase in resveratrol content with uv stress on vitis vinifera(Vitaceae) by HPLC
  1. Tez No: 332169
  2. Yazar: İBRAHİM ALİ SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE DEMİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Vitis vinifera Sultani, doku kültürü, resveratrol, UV stresi, HPLC, Vitis vinifera Sultani, tissue culture, resveratrol, HPLC
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışmada, V. vinifera L. cv. Sultani (K-7 çeşidi) çeşidinden elde edilen kallus kültürüne, UV stres faktörü uygulanarak örnekteki resveratrol üretiminin değişimi incelenmiştir.Çeliklerden alınan nodyum eksplantları, kallus kültürü çalışmalarında kullanılmıştır. Kallus kültürü için kullanılan ortam, 1.0 ?M BAP (6-benzilaminopürin) ve 0.1 ?M 2,4-D (2, 4-diklorofenoksi-asetik asit) eklenmiş Gamborg B-5 ortamıdır. Kalluslar, 14 gün ara ile iki kez alt kültüre alınmıştır. 1 ayın sonunda, kallus dokusu steril kabin içerisinde 10 cm uzaklıktan 10 ve 15 dakika boyunca 254 nm dalga boyunda UV stres faktörüne maruz bırakılmıştır. Uygulamanın sonunda kalluslar karanlık koşullarda inkübe edilmiştir. Resveratrol miktarı için, 24., 48. ve 72. saatlerde ölçüm yapılmıştır. Resveratrol miktarının belirlenmesi için, Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi (HPLC) tekniği kullanılmıştır. 10 dk. UV ışını 24 saat inkübasyon süresinde 8,83 ppm/gr. YA, 48 saatlik inkübasyonda 9,42 ppm/gr. YA ve 72 saatlik inkübasyon süresinde 5,54 ppm/gr. YA hesaplanmıştır. 15 dk. UV ışını 24 saat inkübasyon süresinde 3,01 ppm/gr. YA, 48 saatlik inkübasyon süresinde 8,25 ppm/gr. YA, 72 saatlik inkübasyon süresinde ise 4,11 ppm/gr. YA ölçülmüştür. viEn yüksek resveratrol derişimi, 10 dk. UV ışını ve 48 saatlik inkübasyon süresi sonunda 9,42 ppm/gr. YA değeridir.
Özet (Çeviri)
In this study, the differences at resveratrol production investigated in V. Vinifera L. sultani (K-7 taype) callus cultures after applying UV stress. Nodium explants taken from shoots were used in callus cultures studies. Medium which was used for callus culture was Gamborg B-5 medium with 1.0 ?M BAP (6-benzylaminopurine) and 0.1 ?M 2,4-D (2, 4-dichlorofenoxy-acetic acid) added. Calli were subcultured for two times with 14 days intervals. Callus tissue were exposed to 254 nm UV stress factor in a sterile cabinet during 10 and 15 second periods from 10 cm height. Calli incubated in dark conditions after these applications. Resveratrol content measured at 24, 48 and 72 nd hours.High pressure liquid chromatography (HPLC) technique was used for identification of resveratrol content. UV stress was found to be affective in induction of resveratrol synthesis at the and of this study. Resveratrol contents were identified as 8.83 ppm/gr. FW at 24 hours incubation period under 10 min. UV stres and 3,01 ppm/gr. FW under 15 min UV stres; 9.42 ppm/gr. FW under 10 min. UV stress and 8,25 ppm/gr. FW under 15 min UV stress at 48 hours incubation period; 5.54 ppm/gr. FW at 72 hours incubation period under 10 min. UV stres and 4,11 ppm/gr. FW under 15 min UV stress. The highest resveratrol viiiconcentration was 9,42 ppm/gr. FW at the end of the 48 hour incubation period under 10 min. UV stress.