Otel işletmelerinde internet reklamlarının müşteri davranışları üzerindeki etkisi
Effect of internet advertisings on consumer behaviours in the hotel operations
  1. Tez No: 332517
  2. Yazar: İBRAHİM AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, Otel İşletmeleri, İnternet Reklamcılığı, Planlı Davranış Teorisi, Internet, Hotel Operation, Internet Advertisements, Theory of PlannedBehavior
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Dünyayı küçük bir köye dönüştüren ve insanların ceplerine dahi giren internetin insanlar için ne kadar önemli bir enformasyon kaynağı olduğu bilinmekte ve bu mecra üzerinden verilen reklamların da hem erişim açısından hem de bilgi kaynağı açısından diğer reklam mecralarına göre daha etkin olduğu kabul edilmektedir. Ayrıca kıtaların dahi insanlara saatler kadar yakın olduğu bir dönemde; genelde tüm, özelde otelişletmelerinin internet reklamlarının ne kadar önemli olduğu açıktır.Bu çalışma ile bireysel karakteristiklerin günümüzde yaygın kullanım alanları olan internet reklamlarının; alışveriş yapma tutumlarına etkileri araştırılmıştır. Bu çalışmada, birey davranışını açıklamaya yönelik sosyal psikoloji temelli teorilerin en önemlilerinden, Planlı Davranış Teorisi (Theory of Planned Behavior-TPB) kullanılarak İnternet üzerinden otel işletmesi reklamlarının tüketiciler açısından nasıl algılandığı ve tüketicilerin bu reklamlardan nasıl etkilendikleri sayısal olarak araştırılacaktır.Tezde, aktif internet kullanıcılarının otel işletmelerinin internet reklamlarına bakış açılarını ve bu reklamlardan nasıl etkilendiklerini araştırmak amacıyla 171 kişinin katıldığı anket çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada elde edilen veriler Planlı Davranış Teorisi ile analiz edilmiştir.Veriler analiz edilerek, otel işletmelerinde internet reklamlarının müşteriler üzerinde olumlu etkilerinin olduğu ve diğer reklam türlerine göre daha ilgi çekici olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is known that internet is such a significant source of information thattransformed the world to a dorp and also got into pockets, and it is accepted thatadvertisements on internet are more active than other advertising channels from thepoint of both accessibility and as a source of information. Besides, in a period whicheven continents close to humans for few hours; it is obvious that internet advertisementsare so important in general for all, in specific for hotel operations.In this study, the effects of internet advertisements on shopping attitudes, theseadvertisements have common usage areas for individual characteristics, has beeninvestigated. In this study, it will be computationally investigated how consumersperceive hotel operation advertisements on internet and how they are affected with theseadvertisements by using Theory of Planned Behavior-TPB that is one of the mostimportant social psychological based theories in order to explain individual behavior.In thesis, it has been made a survey study with 171 persons in order to exploreviewpoints of active internet users to hotel operation advertisements and how they areaffected by these advertisements. Data obtained from this study has been analyzed withTheory of Planned Behavior-TPB.Data analysis results showed that the internet ads had pozitive effects onconsumers in the hotel operations and was more interesting in comparison with othertypes of advertisings.