Türkiye sağlık sisteminde değişim ve 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin sağlık personeli tarafından bilinirlik düzeyi Edirne ili örneği
No 663 of Turkey ministry of health system change and Organisation and its Institutions and Duties on the Level of Decrees Awareness by Health Care Providers the case of Edirne
- Tez No: 332806
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET GEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Public Administration, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Değişim, Reform, Sağlık, Transformation, Reform, Health
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Çevre koşullarına bağlı olarak, değişim hızının arttığı günümüzde, faaliyette bulunan organizasyonlar yaşamlarını sürdürebilmek, arzuladıkları performansa ulaşabilmek ve kaliteli hizmet sunabilmek için örgütsel değişime ihtiyaç duyarlar. Örgütsel değişim, örgütlerin verimlilik ve etkinliği ve dolayısıyla yaşaması ve büyümesi için zorunlu ve kaçınılmazdır. Ülkemizde sağlık örgütlenmesinde reform anlamındaki ilk değişimin, 1961 yılında hazırlanan 224 sayılı Sosyalizasyon Kanunu ile başladığını söyleyebiliriz. Bu Kanun 1960 Anayasasına uygun olarak sosyal devlet anlayışı temel alınarak hazırlanmış bir Kanun?dur. Fakat sivil otoritenin ve tarafların katılımının sınırlı olduğu, ülkenin koşulları ve uygunluğunun da gerektiği gibi değerlendirilmeden kabul edildiği bu Kanun istenildiği gibi başarılı olamamıştır. İlerleyen süreçte sağlık sektörüne ait problemler artarak devam etmiş finansal ve yönetimsel yeterlilik sağlanamamıştır. 2002 yılında uygulanmaya başlanan Sağlıkta Dönüşüm Projesi uygulamaları ile Sağlık Organizasyonu birçok açıdan köklü bir şekilde, hızlı bir değişim sürecine girmiştir. Tedavi hizmeti veren hastaneleri büyük ölçüde bir şemsiye altında toplamış, hizmet verme standartlarını birbirine yakınlaştırmıştır. Kalite, akreditasyon, hasta hakları, hasta güvenliği, sağlık hukuku, verimlilik, etkililik, maliyet, rekabet, hastane ve hekim seçme, otomasyon gibi kavramları ön plana çıkartmıştır. Sağlık hizmeti veren kurumlarla, finansman kurumlarını ayırmış, kamu sağlık sigortalarını bir şemsiye altında toplamıştır. Toplumun tamamını kapsayan Genel Sağlık Sigortası uygulamasına geçilmiştir. Çalışmamızda 1920 yılında kurumsallaşma çalışmalarıyla başlayan Türkiye Sağlık Organizasyonunda değişim ve süreç incelenmiş, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile oluşan yeni organizasyon yapısı ve yeni yapının Edirne İlinde görev yapan sağlık çalışanları tarafından ne kadar bilindiği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays on which increase in the rate of change depending on environmental conditions,the operating organizations need organizational change in order to survive, to reach the performance they wish and to provide a quality service. Organizational change is compulsory and inevitable for productivity, efficiency and hence for surviving and growing. We can state that the first change meaning reform on health organization started with socialization law prepared in 1961 by the number of 224. This law is a law which was prepared basing the understanding of the social state appropriately 1960 constitution. But this law which participation of parts and the civil authority remained limited, accepted without evaluating the conditions and also conformity of the country couldn?t be succesful as requested.The problems belonged to health sector has kept on increasing at the oncoming process, financial and administrative qualification hasn?t been provided. By the Health Transformation Project began to be applied in the year 2002 health organization has radically entered in manyways the process of a speedy change .It has combined the hospitals providing treatment services benath one umbrella and aproached the standard of service each other. It has brought foreground the concepts such as quality, accreditation, patient rights,patient security, health law, productivity, effectiveness, cost, competition, chosing hospital and doctor and automation. It has seperated the institutions providing health services with financial ones and combined the public health insurances beneath one umbrella. It has been passed to general health insurance including the whole society. In our study, the change and period in Turkey Health Organizations began with the institutionalization process in 1920 has been analyzed and and evaluated how the new organization structure occuring with decre- law about 663 numerated Health Ministery and subordinating constitutions and their duties being known by health employees working in Edirne city.