Stres ve stres yönetimi yaklaşımları: Kırklareli Devlet Hastanesi hemşireleri örneği
Stress and stress management approaches: Kırklareli State Hospital nurses sample
- Tez No: 333221
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET GEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stres, stres nedenleri, stres sonuçları, stres yönetimi, hemşirelik, Stress, stress causes, stress results, stress management, nursing
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Günümüzde bireyler kişisel, örgütsel ve çevresel nedenlerden ötürü yoğun bir strese maruz kalmaktadırlar. Günlük yaşamımızda stres yaratan çok sayıda faktör bulunmaktadır. Bu doğrultuda, bireyde stres yaratan faktörler, genel çevre unsurlarından ve çalışma hayatının niteliğinden kaynaklanmaktadır. Bu durum, ruhsal çöküntü, kötü alışkanlıklar, fizyolojik ve zihinsel fonksiyon bozuklukları gibi bireysel sonuçlar yanında, performans kaybı, devamsızlık ve düşük verimlilik gibi çeşitli örgütsel sonuçlar da ortaya çıkarmaktadır. Stres, dolaylı olarak örgütün amaçlarına ulaşmasına engel teşkil etmektedir. Bu engeli ortadan kaldırmak veya en azından etkisini azaltmak için stresle mücadele etmek yani stresi yönetmek gerekir.Bu çalışmanın ilk bölümünde stres kavramı, neden ve sonuçları ile birlikte açıklanmıştır. İkinci bölümde, stres yönetimi kavramı açıklanmış, stresle mücadele yöntemleri anlatılmıştır. Üçüncü bölüm olan uygulama bölümünde, Kırklareli Devlet Hastanesi hemşirelerinin stres nedenleri ve stresle mücadele yöntemleri araştırılmıştır. Bu araştırma yapılırken, tanıtıcı özelliklerin yer aldığı sosyo- demografik soruların yer aldığı anketten, hemşirelerde strese neden olan stres nedenleri anketinden ve stresle başa çıkma tarzları anketinden yararlanılmıştır. Anketler Kırklareli Devlet Hastanesinde çalışan 120 hemşire üzerinde uygulanmıştır.Araştırma sonucunda hemşirelerin, iş yükü ve fazlalığı konusunda yüksek derecede stresli oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Stress is considered to be one of the major problems of the modern era, basically all the outer world and the inner world of people living and feeling emerges as the process of adapting to changes. Today, individuals, individual, organizational and environmental reasons are exposed to intense stress. Many factors create stress in our everyday lives. In this context, the individual stress factors, environmental factors, and the general nature of working life due to this situation, emotional distress, bad habits, as well as individual results of physiological and mental function disorders as well as loss of performance, organizational outcomes such as absenteeism and low productivity raises. Stress, indirectly, constitutes an obstacle to achieve the objectives of the organization. Eliminate or at least reduce the impact of this barrier to combat the stress-stress must be managed In the first part of this study the concept of stress, stress, its causes and consequences are explained. In the second chapter, explained the concept of stress management, stress management techniques are described.The third section of the application, Kırklarelı State Hospital nurses causes of stress and stress management techniques have been investigated. During this research, including identifying characteristics, including socio-demographic questions in the questionnaire, nurses, stress and styles of coping with the stress causes questionnaire survey was we. Polls conducted on State Hospital nurse working 120.Because of the research nurses, workload and stress were found to be a high degree of in excess.