Tükenmişlik ve iş doyumu: Kırklareli Devlet Hastanesi hemşireleri örneği
Burnout and job satisfaction: Kırklareli State Hospital nurses sample
- Tez No: 333225
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET GEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, İş Doyumu, Etkileyen Faktörler, Kuramlar, Hemşirelik
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Modern yönetim yaklaşımları, katılımcı yönetim anlayışını gerektirmektedir. Bu nedenle tükenmişlik ve iş doyumu kavramları çalışma hayatında ve çalışma psikolojisi alanında önem kazanmaktadır.Tükenmişlik, çalışanların işleri gereği karşılaştıkları insanlara karşı duyarsızlaşmaları, duygusal yönden kendilerini tükenmiş hissetmeleri ve kişisel başarı duygularının azalması durumunu ifade etmektedir. İş doyumu ise, genel olarak bireyin çalışma yaşamından aldığı hazzı ve mutluluğu ifade etmektedir.Bu çalışmada tükenmişlik ve iş doyumu kavramları bireysel ve kurumsal boyutları ile incelenmiştir. Tükenmişlikle mücadele etmeye ve iş doyumunu artırmaya yönelik, çalışan ve kurumun izleyebileceği yöntemler ortaya konulmuştur.Kırklareli Devlet Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin, demografik değişkenlerinin, tükenmişlik ve iş doyumuna etkisi incelenmiştir. Araştırma kısmında, ?Demografik özellikler, Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve İş Doyum Ölçeği? kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, genç yaştaki çalışanların, bekâr olanların, çocuk sahibi olmayanların ve meslek yılı az olanların daha çok tükenme yaşadıkları görülmüştür. İş doyum düzeyinin yaş değişkeninin yükselmesine bağlı olarak artığı, evli, çocuk sahibi olanların ve meslek yılı fazla olanların iş doyum düzeylerinin de yüksek olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Modern management approaches, participatory management approach is required. For this reason, the concepts of burnout and job satisfaction are gaining importance in the field of working life and psychology of work.Burnout is desensitization of employees against clients, to feel emotionally exhausted and reduced feelings of personal accomplishment refers to the status. Of job satisfaction, joy and happiness in general, refers to the individual's working life.In this study, the concepts of individual and institutional dimensions of burnout and job satisfaction were examined. To combat burnout and job satisfaction to improve the working methods and be followed by the institution have been introduced.Nurses working in Kırklareli State Hospital were examined in burnout and job satisfaction by demographic variables. Research on the