Kambiyo senetlerinde ihtiyati haciz
Provisional attachment based on bills of exchange
- Tez No: 333321
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET ÖZEKES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kambiyo Senetleri, İhtiyati Haciz, Alacaklı, Borçlu, Alacağın Tahsili, Menfaat Dengesi, Bill of Exchange, Provisional Attachment, Creditor, Debtor, Collection of Credits, Balance of Interest
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Kambiyo senetlerine dayalı alacak, normal bir para alacağından ayrı bir nitelik arz ettiğinden, bu alacağın tahsili özel bir öneme sahiptir. Bu sebeple ticarî hayatın gerektirdiği sürat ve güven ilkesini niteliğinde barındıran bu senetler, birçok açıdan özel hukukî düzenlemelere tabi tutulmuştur.Bir borç ilişkisinde tarafların beklentisi, borcun zamanında ve borç ilişkisine uygun olarak ifa edilmesidir. Ancak her borç ilişkisi, bu beklentiye paralel sona ermemektedir. Söz konusu borç, kambiyo senetlerine dayalı bir kambiyo borcu olduğunda, bunun gereği gibi ve zamanında ifa edilmesi ticarî hayatın sürekliliği bakımından son derece önemlidir. Zamanında yerine getirilmeyen bir kambiyo borcuna ilişkin başvurulacak öncelikli yol, ihtiyati hacizdir. Çünkü dava veya takibe ilişkin prosedürlerle alacağa kavuşma, uzun bir zaman gerektirmekte ve bu süreçte borçlunun mallarını kaçırma tehlikesiyle karşı karşıya kalınmaktadır. Bu sebeple kambiyo alacaklarına yönelik alınacak bir ihtiyati haciz, dava veya takibe ilişkin uzun prosedürler boyunca borçlunun mal kaçırması önleyecek ve bu süreçte alacağın tahsiline yönelik yol güvence altına alınmış olacaktır.Kambiyo alacaklarına ilişkin ihtiyati haciz taleplerinde, alacaklının alacağına kavuşacağı yolun bir an önce güvence altına alınması ile borçlunun haksız ve orantısız bir ihtiyati hacze maruz kalması arasındaki menfaat dengesi çok iyi kurulmalıdır. Bu açıdan kambiyo senetlerine ilişkin ihtiyati hacizlerde salt ihtiyati hacze ilişkin hükümler dikkate alınmamalı; bunun yanında kambiyo senetlerine özgü maddî hukuktaki düzenlemeler de göz önünde bulundurulmalıdır. Uygulamada ortaya çıkan sorunların çözümü ve içtihat birliğinin sağlanması için, bu hususların iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde kambiyo senetlerine dayalı ihtiyati hacizlerde ortaya çıkan hak kayıplarının önüne geçilebilir.
Özet (Çeviri)
Since claims based on bills of exchange have different characteristics compared to a normal monetary claim, collection of this credit has a special importance. In this context, these documents which have the ?expedition and trust? principle necessitated by commercial life are subject to special legal regulations from many perspectives.The expectation of parties in an obligatory relationship is the timely performance of debts conformable to this relationship. But, not every obligatory relationship ceases in parallel to this expectation. This obligation, when it is based on a bill of exchange, it is of utmost importance for it to be performed in duly and timely manner with regard to the continuity of commercial life. Since succeeding in getting a claim with a lawsuit or legal proceedings necessitates a long time and there is the risk of debtor?s hiding assets during this process, the priority means to apply for a bill of exchange debt which is not performed on time is the provisional attachment. Due to this reason, a provisional attachment taken about bill of exchange debts shall prevent the debtor?s hiding assets and guarantee the means for the collection of credits during the long process of lawsuit and legal proceedings.In requests for provisional attachments related with the bills of exchange, interest balance between guaranteeing the means for the creditor to succeed getting the claim and unjust, disproportional provisional attachment for the debtor should be established properly. In this regard, in the provisional attachments relavant to the bills of exchange not only provisions about the provisional attachment should be taken into consideration; but also regulations in substantive law related with the bills of exchange should be focused on. For the solution of problems in implementation and for having uniformity in judgments, these matters should be analysed properly. Only by this way, loss of rights during provisional attachments based on bills of exchange may be prevented.