Coğrafya dersinde oryantiring uygulamasına yönelik öğrenci görüşleri
Geography students' views on the use of orienteering activity in geography education
  1. Tez No: 333451
  2. Yazar: MEHMET AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET KARABAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Oryantiring, coğrafya eğitimi, harita okuma, Orienteering, geography education, map reading
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı, coğrafya dersinde oryantiring uygulamasına yönelik öğrenci görüşlerini belirlemektir. Coğrafya dersi konuları ile ilişkili olan oryantiringin coğrafya dersinde bir öğretim yöntemi olarak kullanılması ele alınmıştır. Bu yöntemin öğrenci görüşlerinde etkili olabilecek değişkenleri incelenmiş, ayrıca öğrencilerin coğrafya dersinde oryantiring uygulamasına yönelik önerileri de belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada verilerin toplanması kısmında öğrencilerin görüşlerini en iyi şekilde ortaya koyabileceği düşünülen tarama yöntemi kullanılmıştır. Öğrencilerin coğrafya dersinde oryantiring uygulamasına yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla coğrafya dersi ile oryantiring arasındaki ilişkiyi kurabilecek bir anket geliştirilmiş ve uzman görüşü alınarak son hali verilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilere önce oryantiring eğitimi verilmiş, uygulama yaptırılmış ve ardından anket, oryantiring yapan öğrencilere uygulanmıştır. Yapılan literatür taramasında ortaöğretim düzeyinde bu tür bir çalışmanın olmadığı görülmüştür. Bu çalışmanın alanında ilk olması ve bundan sonraki çalışmalara örnek teşkil edecek olması araştırmanın önemini arttırmaktadır. Araştırmanın sonucunda, coğrafya derslerinde oryantiring uygulamasına yönelik öğrenci görüşlerinin olumlu olduğu belirlenmiştir. Görüşler üzerinde etkisinin olabileceği düşünülen değişkenlerin anlamlı farklar oluşturup oluşturmadığı, araştırma verilerinin SPSS programında kullanılmaya uygun çıkmaması nedeniyle belirlenememiştir. Ayrıca coğrafya dersinde oryantiringin bir öğretim yöntemi olarak kullanılması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to specify student views on orienteering practice in the geography lesson. The usage of the orienteering activity which is related to geography as a method in geography lesson has been discussed. The method variables which may be effective in student views have been examined, besides, the students? suggestions on the practice of orienteering in geography lesson have identified. In the data gathering part of the research, the most comprehensive evaluation method for student views has been used. In order to determine student views in accordance with the application of orienteering practice in geography lessons, a survey has been developed to relate geography and orienteering and finalized through the experts? views. The students involved in the research have had orienteering training, practice and then the survey has been applied to the students trained for orienteering. Through the literature review, it has been realized that there is no study found out in the secondary school education. Being the first study in the concerned field and pioneering as a sample for the forthcoming studies has increased the significance of the research. As a result of the research, it has been identified that the students? views about the orienteering practice in geography lessons are positive. Because of the fact that research data has been concluded inappropriate to be used in SPSS programme, it has not been determined whether the variables, considered to have impact on the views, create significant differences or not. Furthermore, the necessity of the usage of orienteering as a teaching method in geography lessons has revealed.