Aile şirketlerin yönetimi
Family business management
- Tez No: 333460
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELTEM YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile şirketleri, Stratejik yönetim, KOBİ, SWOT Analiz, Family businesses, KOBİ, Strategic management, SWOT Analaysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Dünya genelinde bütün işletmeler arasında aile şirketleri önemli bir yer tutmaktadır. Hem iş hacmi hem de istihdam açısından çoğu ülke ekonomisinin büyük bölümünü oluştururlar .Ekonomik ve sosyal hayatın da içinde yer alan önemli birer unsurdurlar. Farklı kaynaklardan farklı oranlar açıklanmasına karşın, dünyadaki aile işletmelerinin sayısının, tüm dünyadaki işletmelerin yüzde sekseninden fazla olduğu varsayılmaktadır. Bunların büyük bölümü çok küçük ölçekli işletmeler olup, hiçbir zaman büyümeyeceği gibi, bir nesilden diğer bir nesle geçmeyeceği bilinmektedir. Ancak bilinen bir başka gerçek ise, dünyadaki en büyük ve en başarılı şirketlerin büyük bir çoğunluğu aile şirketidir. A.B.D.?de aile şirketleri gayri safi milli hasılanın ve tüm iş gücünün yarısından fazlasını oluşturmaktadır. Avrupa?da ise aile şirketleri küçük ve orta ölçekli işletmeler arasında önemli bir yer tutmaktadır ve kıtanın en büyük şirketlerinin büyük çoğunluğu aile şirketleridir. Asya?da ise aile yapısı ülkeden ülkeye çeşitlilik göstermekle beraber, Çin dışında aile şirketlerinin birçok Asya ülkesi ekonomisinde (özellikle Japonya gibi gelişmiş ekonomilerde ) önemli yer tuttuğu görülmektedir. Güney Amerika?da aile şirketleri yine birçok sanayi sektöründe faaliyet göstermektedir. Bu çalışma Türk ve İran aile şirketleri profili ve aile şirketlerinin süreklilikleri için kurumsallaşma gerekliliği üzerinde durmaktadır. Aile şirketleri sisteminde yer alan farklı dinamikler sürekli gelişmekte, şirketler büyümekte, kültürel çevre ve rekabet ortamı değişmektedir. Bu değişim kurumsallaşmayı zorunlu kılmaktadır. Çalışmada, aile şirketlerinin büyümeleri ve sürekli olabilmeleri için, ailelerin ne tip değişim geçirmeleri gerektiği vurgulanmaktadır. Devretme planları, kurumsallaşma, doğru ve hızlı karar alabilmek için gerekli stratejilerin uygulanması aile şirketlerinin süreklilikleri için önemle üzerinde durmaları gereken konulardır ve İran ve Türk aile şirketlerinin bu konularla ne kadar ilgilendiğini ve kurumsallaşma için neler yaptıklarını ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Family businesses constitute an important part of the corporations around the world. A big portion of total product is produced and most of the labor force in national economy is employed by family concerns in most countries. Although there are different numbers from several resources, family businesses constitute more than 80% of the corporations around the world. Most of the family businesses are small scaled corporations which can not show a significant development. Additionally it is apparent that most of these firms do not live long enough to be bequeathed to the next generation. On the other hand the largest and most successful businesses in the world are owned by families. Family firms generate more than half of the gross national product. Therefore they employ a corresponding ratio of the workforce in the U.S. The small and medium-sized companies are mostly owned by families European countries. Besides the majority of large scale companies are also family businesses in whole Europe. Comparing to the U.S. and Europe, the family structure varies in Asian countries due to cultural differences. Although there is this variation, family firms constitute the majority in most Asian countries economies except China. In Latin America family businesses are the primary form of private ownership in industrial sectors. This study focuses on the profile of family business in Turkey and İran depicts the reasons why the family businesses need to be institutionalized for continuity. The necessity of reorganization is inevitable due to the improvements of dynamics of the family business systems, the growth of companies and the rapid changes in cultural environment and competition. System constantly evolves which makes change unavoidable. This study points out that what sort of changes the families have to take into consideration to keep their businesses growing. The strength of family business depends on the implications of strategies about succession plans, institutionalization, and applying the strategies needed for correct and fast decision making. The study is finally explains how much the Turkish & İranian family firms pays attention on institutionalization and what they have recently been doing about it.