İlköğretim 7. sınıf görsel sanatlar dersinde afiş çalışması ve uygulama aşamaları
Primary school 7th grade visual art lesson banner work and application stages
- Tez No: 333521
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP BUYURGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Afiş Tasarımı, Tasarım ilkeleri, Tasarım elemanları, banner design, design principles, design elements
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmada, Ankara ili, Çankaya ilçesi, Özel Pi Kolejinde 7. Sınıfta öğrenim gören 15 öğrenci ile görsel sanatlar dersinde, Milli Eğitim Bakanlığı ders kazanımlarından yola çıkarak, aynı 15 öğrenciye tasarım ilke ve elemanları hakkında eğitim almadan ve aldıktan sonra ?sokak hayvanları? konulu iki afiş uygulaması yaptırılmıştır. Eğitimin öğrencilerin afişlerini anlamlı düzeyde etkiyip etkilemediğini saptamak amacıyla, çizgisel gelişim evreleri de dikkate alarak, uzman görüşüne başvurulmuş ve ?Afiş Değerlendirme Ölçeği? geliştirilmiştir. Toplam 30 adet afiş çalışması üç alan uzmanı tarafından değerlendirilmiştir. Araştırmada tek gruplu deneysel desen modeli kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından, uzmanlarca değerlendirilen afişler SPSS 17 paket programı kullanılarak her bir kritere ilişkin puanların eğitim almamaları ve eğitim almaları değişkenine göre karşılaştırmasına ilişkin t-testi sonuçları elde edilmiştir. Ortaya çıkan ortalama puanlar karşılaştırılıp sonuca ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda; tasarım ilke ve elemanları hakkında eğitim almalarının 7.sınıf öğrencilerinin afiş çalışmaları üzerinde olumlu katkı sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, two banner works were done on the theme of ?Stray Animals? in the Visual At lesson in the course of the acquisition of the Ministry of National Education, before and after they had education about the principles and elements of design, by the same 15 students of 7th grade Ankara city, Çankaya Region, Private Pi college. In order to determine whether the education effects the banners of the students or not, taking into account of linear development stages, options of the experts were taken and a ?Banner Rating Scale? was developed. Totally 30 banner Works were evaluated by three field experts. In this research, one grouped experimental design model was used. The t-test results were evaluated by the researcher by using the banners which were examined by the experts by the means of SPSS 17 packet programme and every criterian point was compared according to the alterability of they had education or not. Present avarage points were compared and the results were obtained. As a result of the research, it is determined that the education about design principles and elements contribute a positive affect on 7th grade students? banner works.