Bilgisayar destekli öğretimin, ilköğretim 7.sınıf öğrencilerinin matematik dersi, 'Tablo ve Grafikler' alt öğrenme alanındaki akademik başarılarına ve tutumlarına etkisi
The effect of computer assisted instruction on academic achievements and attitudes of seventh-grade students in the field of mathematics 'Charts and Graphics'
  1. Tez No: 333540
  2. Yazar: İHSAN BALKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DURSUN SOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli öğretim, MEB Vitamin yazılımı, Tablo ve Grafikler, Geleneksel öğretim yöntemi, Computer assisted instruction, MEB Vitamin software, Charts and Graphics, Traditional education method
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bilgisayar teknolojisindeki ilerlemelere paralel olarak, eğitimde hızlı gelişmeler yaşanmaktadır. Öğrencilerin derse olan ilgilerini artırmak ve aktif katılımını sağlamak için bilgisayar destekli eğitime verilen önemin hızla arttığı gözlenmektedir. Bu araştırmanın amacı, bilgisayar destekli öğretimin, ilköğretim yedinci sınıf öğrencilerinin matematik dersi, ?Tablo ve Grafikler? alt öğrenme alanındaki akademik başarılarına ve tutumlarına etkisini incelemektir. Bu etkiyi belirlemek amacıyla, ön test, son test kontrol gruplu deneysel yöntem uygulanmıştır. Bu araştırma, 2011-2012 eğitim-öğretim yılının birinci yarıyılında Ankara ilinde bulunan bir devlet okulunda yapılmıştır. Deney grubunda 17 öğrenci ve kontrol grubunda 20 öğrenci olmak üzere, toplam 37 öğrenci araştırmaya katılmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen 25 maddelik matematik başarı testi gruplara, öğretimler öncesinde ön test, 8 ders saatlik öğretim sonrasında son test olarak uygulanmıştır. Ayrıca uygulama öncesinde ve sonrasında öğrencilerin matematik dersine yönelik tutumlarını belirlemek için matematik tutum ölçeği uygulanmıştır. Deney grubu ?Tablo ve Grafikler? alt öğrenme alanını, MEB Vitamin yazılımı ile bilgisayar destekli işlerken, kontrol grubu ise mevcut sınıf ortamında, geleneksel öğretim yöntemi ile işlemiştir. Araştırmanın bulgularına göre, bilgisayar destekli öğretim gören deney grubunun akademik başarısı, geleneksel öğretim gören kontrol grubunun akademik başarısından daha fazla artış göstermiştir. Matematik dersine yönelik tutumlarında ise deney ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In parallel with the advances in computer technology, rapid developments in education have been experienced. It has been observed that importance given to computer assisted instruction has been increasing rapidly to ensure the active participation of students in the class and increase their interest. The aim of this study is to examine the effect of computer assisted instruction on academic achievement of seventh grade students and their attitude in the field of mathematics ?Charts and Graphics?. In order to identify this effect , the experimental method together with control group has been applied via the pre-test, post-test. This study was conducted at a public elemantary school in Ankara at the first semester in 2011-2012 academic year. 17 students in the experimantal group and 20 students in the control group, totally 37 students participated in the study. 25 questions test developed by the researcher was applied as pre-test before the instructions and post-test after 8 hours of class instruction. In addition ?Mathematic Attitude Scale? has been applied to determine students?attitudes towards mathematics before and after the applications. While the experimental group was having computer assisted instruction regarding ?Charts and Graphics? via ? MEB Vitamin software?, control group was having instruction process in the classroom with traditional teaching method. According to the findings of the study , It has been noticed the academic achievement of the experimental group having computer assisted instruction increased more than the achievement of the control group using traditional approach. With regard to attitudes towards mathematics, It hasn?t been found significant difference between experimental and control groups