Sexual harassment of women in public areas in İstanbul
İstanbul kamu alanlarında kadınlara cinsel taciz
- Tez No: 333742
- Danışmanlar: PROF. DR. CHARLES ALLEN SCARBORO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Street Harassment, Gendered Space, Sexual Harassment, Public Harassment, Feminism, Gender-Based Violence, Sexual Violence, Gender Issues
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışma İstanbul'un açık alanlarında kadınlara karşı işlenen cinsel tacizleri inceliyor. Bu tez feminizm ve sosyoloji alanlarında önde gelen akademisyenlerin çalışmalarına dayanarak kamu alanlarında cinsel taciz olayını incelemektedir. Kamu alanlarında cinsel taciz, yada sokak tacizi, bahsi geçen davranışlardan oluşmaktadır: bakış atmak, cinsel içerikli yorumlar yapmak, birinin bacaklarına, gögsüne vs. dokunmak, teşhircilik yapmak ve tecavüz etmek. Sokak tacizi genellikle erkekler tarafından yapılmaktadır. Sokak tacizinde bulunan erkekler kamuya açık ve ortak kullanım alanlarında tanımadıkları kadınları hedef almaktadırlar. Tezin ikinci bölümünde, çeşitli sosyal ve ulusal kökenlerden gelen ve İstanbul'da üç farklı üniversitenin öğretim üyesi ve öğrencisi olan 121 kadın ile yapılan anket sonuçları sunulmaktadır. Aynı zamanda bu bölüm İstanbul'da kamu alanlarda 30 bayan üniversite öğrencisi ile yapılan yarı-deney sonuçlarını sunmaktadır. Araştırmanın sonuçları sokakta yaşanan cinsel taciz türlerini, kadınların kamusal tacizi önlemek amacıyla kullandıkları stratejilerini ve tacizle karşılaşan kadınların tacizcilerine karşı kullandıkları eylemleri belirlemektedir.nahtar Kelimeler:Sokak Tacizi, Cinsel Taciz, Kamu Alanlarında Taciz, Feminizm, Cinsiyete Dayalı Şiddet, Cinsel Şiddet, Toplumsal Cinsiyet Sorunları
Özet (Çeviri)
This work examines sexual harassment of women in public areas in Istanbul. It draws on leading feminist and sociological work to investigate public harassment. Sexual harassment in public places, or street harassment consists of but is not limited to leering at, making sexually explicit comments to, pinching or grabbing parts of the body, exhibitionism towards, and rape of others. Street harassment is usually performed by men and is aimed at women who are strangers to those men in public spaces - buses, streets, markets, etc. The second part of the paper presents data drawn from survey with 121 women from diverse social and national backgrounds conducted at three universities in Istanbul and on data from female respondents? completion of a questionnaire on their experiences during a journey in Istanbul public spaces. My findings illuminate variations in the types of street harassment as well as some strategies women adopt in order to avoid being harassed in public and actions they sometimes take against their harassers.