Preparedness for and perception of ifrs for SMEs in Turkish SMEs
Türk KOBİ'lerinde KOBİ'ler için UFRS hazırlığı ve algısı
  1. Tez No: 333764
  2. Yazar: MERVE KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ UYAR, PROF. DR. ATAMAN GÖKÇEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: UFRS, KOBİ'ler için UFRS, TFRS, KOBİ'ler için TFRS, Hazırlık, Algı, KOBİ'ler, Mali müşavirler, Türkiye, IFRS, IFRS for SMEs, TFRS, TFRS for SMEs, Preparedness, Perception, SMEs, CPAs, Turkey
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
Yüksek kalitede, karşılaştırılabilir ve şeffaf bilgi üretimi için işletmelerin finansal raporlama uygulamaları ile ilgili uyumlaştırma çalışmaları son yıllarda hız kazanmıştır. Bu amaçla, öncelikle halka açık işletmeler için Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) seti yayınlanmıştır. Bir süre sonra, kendi ülkelerinin kalitatif veya kantitatif ölçütlerine göre Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme (KOBİ) olarak adlandırılan işletmeler için Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler için Uluslararası Finansal Raporlama Standardı (KOBİ'ler için UFRS) düzenlenmiştir. KOBİ'ler için UFRS setinin uygulanması süreci, uluslararası boyutta anlaşılabilir ve karşılaştırılabilir finansal tablo oluşturmada önemli bir rol oynayacaktır. Bu çalışmada, Türkiye'deki KOBİ'lerin ve mali müşavirlerin KOBİ'ler için UFRS ile ilgili hazırlığı iki farklı anket ile belirlenmiştir. Daha sonra, bazı firma özelliklerinin (büyüklük, uluslararası faaliyetlerinin olması, yaş, bağımsız denetim ve muhasebe departmanının bulunması gibi) KOBİ'lerin hazırlığı üzerindeki etkisi incelenmiştir. KOBİ'lerin ve mali müşavirlerin KOBİ'ler için UFRS setinin olası avantajları, dezavantajları ve engelleri ile ilgili algıları da araştırılmıştır. Ayrıca, bazı meslek mensuplarının ve muhasebe alanındaki akademisyenlerin KOBİ'ler için UFRS ile alakalı konular hakkındaki görüşleri derinlemesine mülakat yöntemiyle alınmıştır. Bu araştırmanın sonuçlarına göre, KOBİ'lerin birçoğu KOBİ'ler için UFRS ile ilgili henüz hazırlık yapmamıştır. Bu çalışmanın bulguları, KOBİ'lerin KOBİ'ler için UFRS ile ilgili bilgi seviyesinin düşük olduğunu da göstermiştir. Bunun yanı sıra, mali müşavirlerin önemli bir kısmı bu set için hazırlık yapmıştır. Bu nedenle, mali müşavirlerin standart setiyle ilgili bilgi seviyesi KOBİ temsilcilerine göre daha yüksektir. Bu araştırmanın sonuçları büyük ölçekteki işletmelerin küçük işletmelere göre standart seti için daha çok hazırlık yaptığını göstermektedir. Uluslararası faaliyetleri olan işletmelerin standart seti için daha hazır olduğuyla ilgili de bazı bulgular mevcuttur. Ayrıca, araştırmanın sonuçlarına göre, hazırlık yapan işletmeler bu standart setinin uyum süreci ve avantajlarıyla ilgili daha iyimserdir.KOBİ'ler için UFRS setine uyum süreciyle ilgili bu kapsamda, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, az sayıda çalışma olduğundan bu tez mevcut literatüre önemli bir katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Harmonization studies about the financial reporting practices of entities to create high-quality, comparable, and transparent information have gained momentum in recent years. For this purpose, firstly the set of International Financial Reporting Standards (IFRS) was published for the use of listed entities. A while later, the International Financial Reporting Standard for Small and Medium-sized Entities (IFRS for SMEs) was designed for entities that are regarded as SMEs according to the qualitative or quantitative measurements of their jurisdictions. The adoption process of the IFRS for SMEs will play a very significant role in the creation of internationally understandable and comparable financial statements.In this study, the preparedness of SMEs and certified public accountants (CPAs) in Turkey for the IFRS for SMEs was determined via two sets of questionnaires. Then, the effect of several firm characteristics (i.e. size, internationality, age, independent auditing, and the existence of an accounting department) on the preparedness of SMEs was analyzed. The perception of SMEs and CPAs about the possible advantages, disadvantages, and obstacles relating to the IFRS for SMEs was also investigated. Furthermore, the opinions of several professionals and academicians in the field of accounting were ascertained regarding the issues surrounding the IFRS for SMEs by employing in-depth interviews. According to the results of this research, most SMEs have not yet carried out any preparation for the IFRS for SMEs. The findings of this study also show that the information level of SMEs about the standard is particularly low. On the other hand, a significant percentage of CPAs have prepared for this standard. Thus, CPAs' information level about the standard is higher than that of the representatives of SMEs. The findings of this research indicate that large entities have undertaken more preparation for the standard set than small ones. There is also some evidence that the entities that participate in international activities are more prepared for the standard set. Moreover, according to the findings, the prepared entities are more optimistic about the adoption process of the standard set and its advantages. This thesis will make a significant contribution to the existing literature because there are few studies about the adoption process of the IFRS for SMEs to this extent, especially in emerging countries.