Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde görev yapan acil tıp teknisyenleri ve paramediklerin KBRN olaylarına karşı hazırlık algı ve bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Determination of the preparedness perception and knowledge levels of emergency medical technicians and paramedics working in pre-hospital emergency health services for CBRN events
- Tez No: 991809
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUAT KAHYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: KBRN, CBRN
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Acil Yardım ve Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
KBRN; Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer maddelerin ilk harflerinden oluşan tanımlayıcı bir kısaltmadır. Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer tehlikeli maddelerin kasten ve kazaen kullanılması veya doğal afetler nedeniyle ortama yayılması ile insanlar ve çevre üzerinde meydana gelen her türlü zararlı veya tehlikeli durumları ifade eden olaylar KBRN olayları olarak adlandırılmaktadır. KBRN olayları meydana geldikten sonra olaya müdahale eden hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde görev yapan Acil Tıp Teknisyenleri ve Paramediklerin KBRN olaylarına karşı hazırlık ve bilgi düzeyleri son derece önem arz etmektedir. Bu bağlamda tez çalışmasının amacı hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde görev yapan Acil Tıp Teknisyenleri ve Paramediklerin KBRN olaylarına karşı hazırlık algı ve bilgi düzeylerini tespit etmektir. Bu doğrultuda araştırmada Kimyasal Biyolojik Radyasyon Nükleer (KBRN) Olaylarına Hazırlık Algısı Ölçeği ve KBRN Bilgi Düzeyi Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde görev yapan Acil Tıp Teknisyenleri ve Paramedikler oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde anket yöntemi kullanılmış ve elde edilen veriler SPSS programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmada tanımlayıcı istatistikler, verilerin analizinde parametrik testler kullanılmış olup, bu amaçla değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Sosyo-demografik değişkenlere göre KBRN olaylarına hazırlık algısı ve KBRN bilgi düzeyini karşılaştırmak için bağımsız örneklemlerde t testi ve tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Analizler sonucunda, sosyo-demografik değişkenlere göre ölçek puanlarında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. KBRN olaylarına karşı hazırlık algısının eğitim düzeyine bağlı olarak arttığı ve KBRN olaylarına maruz kalmak KBRN bilgi düzeyini pozitif anlamda etkilediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
CBRN is an acronym derived from the initials of Chemical, Biological, Radiological, and Nuclear materials. CBRN incidents refer to events in which these hazardous materials are intentionally or accidentally released into the environment or spread due to natural disasters, causing various harmful or dangerous effects on humans and the environment. Following such incidents, the preparedness and knowledge levels of Emergency Medical Technicians (EMTs) and Paramedics working in pre-hospital emergency health services play a crucial role in the effectiveness of the response. In this context, the aim of this thesis is to determine the perception of preparedness and knowledge levels of EMTs and Paramedics working in pre-hospital emergency health services regarding CBRN incidents. For this purpose, the Chemical, Biological, Radiological, and Nuclear (CBRN) Incident Preparedness Perception Scale and the CBRN Knowledge Level Scale were utilized in the study. The study sample consisted of EMTs and Paramedics employed in pre-hospital emergency health services. Data were collected through a questionnaire and analyzed using SPSS software. Descriptive statistics and parametric tests were used in the analysis. Pearson correlation analysis was applied to examine the relationships among variables, while independent samples t-test and one-way ANOVA were conducted to compare the CBRN preparedness perception and knowledge levels according to socio-demographic variables. As a result of the analyses, significant differences were found in scale scores according to socio-demographic variables. It was determined that the perception of preparedness for CBRN incidents increases with the level of education, and exposure to CBRN incidents has a positive effect on the level of CBRN knowledge.