Kolesteatom cerrahisi yapılan hastaların takibinde farklı zamanlardaki manyetik rezonans görüntüleme bulgularının ikinci bakış cerrahisiyle karşılaştırılması
Comparison of magnetic resonance imaging findings at different time points with second-look surgery in the follow-up of patients undergoing cholesteatoma surgery
  1. Tez No: 954757
  2. Yazar: EMRE OKUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REFİA GÜL CANER MERCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Second-look surgery, Cholesteatoma, Residue, Magnetic resonance imaging, Chronic Otitis Media Surgery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Difüzyon ağırlıklı ve konstrastlı MRG 'nin opere kolesteatomlu kronik otitis media hastalarında olası rezidüyü saptamadaki rolünü ortaya koymak ve ikinci bakış cerrahisinin gerçekleştirileceği en uygun zamanı belirleyerek gecikmiş cerrahinin morbiditesinin önlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma grubu retrospektif ve kesitsel olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Kliniği'nde kolesteatomlu kronik otitis media nedeniyle primer cerrahide; ''Canal Wall Up''(CWU) timpanomastoidektomi cerrahisi yapılan hastalar ve ''Canal Wall Reconstruction'' timpanomastoidektomi cerrahisi yapılan hastalar taranmıştır. Bu hastalar arasından takiplerinde eksplorasyon amaçlı ikinci bakış cerrahisi geçiren hastalar çalışma grubuna seçilmiştir. Çalışma grubuna 24 hasta dahil edilmiştir. Kolesteatom cerrahisi geçiren hastaların takiplerinde kullanılan MRG'lerin raporları görüntüleme sistemi taranarak elde edilmiştir. MRG kontrastlı sekansları ve difüzyon ağırlıklı sekansları tek radyolog tarafından değerlendirilerek MRG'nin duyarlılıksi ve özgüllüğü saptanmıştır. Bulgular ikinci bakış cerrahisi ile konfirme edilerek analiz edilmiştir. Bulgular: İkinci bakış cerrahisi gerçekleştirilen 24 hastanın 17'sinde cerrahi sırasında rezidü kolesteatom saptandı. Preoperatif MRG bulguları ise 9 hastada pozitifti. MRG'de kolesteatom yalnızca bir hastada yanlış pozitif raporlanmıştı. Kolesteatomu belirlemede MRG'nin duyarlılığı %47,1; özgüllüğü %85,7; pozitif prediktif değer %88,9; negatif prediktif değer %40,0; doğru ayırma oranı %58,3 olarak elde edilmiştir. MRG bulgularına göre negatif olarak raporlanan hastaların önemli bir kısmında (%60) ikinci bakış cerrahide kolesteatom saptanmıştır. MRG'nin saptayabildiği kolesteatom ile ameliyat sırasında saptanan kolesteatom bulguları arasında istatistiksel olarak önemli bir ilişki saptanmamıştır. MRG'nin saptayabildiği kolesteatom boyutu incelendiğinde, 5mm üzeri değerlerde duyarlılık %100, özgüllük %60,0, pozitif prediktif değer %66,7 ve negatif prediktif değer %100,0 olarak elde edilmiştir. Kolesteatomun boyutu 5mm'nin üzerinde ise MRG'nin kolesteatomu saptamada 5mm'den küçük boyutta kolesteatomlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek duyarlılığa sahip olduğu görüldü. MRG'nin kolesteatomu saptamadaki performansı, primer cerrahi ve ikinci bakış cerrahisi arasındaki zaman aralığı gruplarında ayrı ayrı değerlendirildiğinde, en yüksek değer; doğruyu ayırma oranı (%66,7) ve duyarlılık (%57,1) olarak 25-36 ay aralığındaki grupta bulundu. Sonuç: '“Canal Wall Up”veya ''Canal Wall Reconstruction'' timpanomastoidektomi tekniğiyle gerçekleştirilen kolesteatom cerrahisi sonrasında rezidü kolesteatom takibinde, MRG'nin düşük duyarlılığı ve negatif prediktif değeri nedeniyle, kolesteatom negatif olarak değerlendirilen hastalarda yalnızca MRG bulgularına dayanarak takip önerilmemiştir ve MRG bulgularına bağlı kalınmaksızın ikinci bakış cerrahisinin cerrahın klinik değerlendirmesine göre planlanmasının daha doğru olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim to determine the role of diffusion-weighted and contrast-enhanced MRI in detecting potential residual cholesteatoma in patients who have undergone surgery for chronic otitis media. Additionally, it seeks to establish the optimal timing for second-look surgery to prevent morbidity associated with delayed procedures. Materials and Methods: This retrospective and cross-sectional study was conducted at the Otorhinolaryngology and Head and Neck Surgery Clinic of İzmir Tepecik Training and Research Hospital, University of Health Sciences. Patients who underwent primary surgery for cholesteatomatous chronic otitis media using either the Canal Wall Up (CWU) tympanomastoidectomy or Canal Wall Reconstruction tympanomastoidectomy techniques were reviewed. Among these patients, those who later underwent second-look surgery for exploratory purposes were included in the study group. A total of 24 patients were enrolled. MRI reports used in the follow-up of patients who had undergone cholesteatoma surgery were obtained through the imaging system. The contrast-enhanced and diffusion-weighted MRI sequences were evaluated by a single radiologist to determine the sensitivity and specificity of MRI. Findings were analyzed by comparing them with the results of second-look surgery. Results: Residual cholesteatoma was detected intraoperatively in 17 out of 24 patients who underwent second-look surgery. However, preoperative MRI findings were positive in only 9 patients. MRI falsely reported cholesteatoma in only one case (false positive). The sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value, and accuracy of MRI in detecting cholesteatoma were calculated as 47.1%, 85.7%, 88.9%, 40.0%, and 58.3%, respectively. Notably, 60% of patients who were reported as negative for cholesteatoma on MRI were found to have cholesteatoma during second-look surgery. No statistically significant correlation was found between MRI-detected cholesteatoma and intraoperative findings. When evaluating the size of cholesteatoma detected on MRI, for lesions larger than 5 mm, sensitivity was 100%, specificity was 60.0%, the positive predictive value was 66.7%, and the negative predictive value was 100.0%. It was observed that MRI had significantly higher sensitivity in detecting cholesteatomas larger than 5 mm compared to those smaller than 5 mm. The performance of MRI in detecting cholesteatoma was also assessed across different time intervals between primary and second-look surgery. The highest accuracy (66.7%) and sensitivity (57.1%) were observed in patients who underwent second-look surgery between 25–36 months postoperatively. Conclusion: Due to the low sensitivity and negative predictive value of MRI in detecting residual cholesteatoma after Canal Wall Up or Canal Wall Reconstruction tympanomastoidectomy, it is not recommended to follow up only based on MRI findings in patients reported as cholesteatoma-negative. Instead, it is concluded that the timing of second-look surgery should be determined based on the surgeon's clinical assessment, rather than solely relying on MRI findings.