İş ahlakı ve eğitim tezsiz işletme yüksek lisans (MBA) öğrencileri üzerinde bir alan çalışması
Business ethics and education a study on MBA (Master of Business Administration) student
- Tez No: 333778
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ZAİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ahlak, İş Ahlakı, Eğitim, Ethics, Business Ethics, Education
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Ahlak, insanların iyiyi ve kötüyü birbirinden ayırmasına yardımcı olan kurallar bütünüdür. Ahlak üzerinde çeşitli faktörlerin etkisi vardır. Bunların başlıcaları insanların yaşadıkları toplumun örf, adet, gelenek, görenek, yazılı ve yazısız kurallarıdır.Çalışma hayatı içinde eğitimin iş ahlakını artırmada önemli bir etkisi vardır. Belirtmek gerekir ki eğitim, ahlaksal bir etkinlik olmanın yanında bireye bir takım önemli erdemleri kazandırmaktadır. Böylece eğitim, kişiyi olgunlaştırmakta ve iş ahlakı bakımından yeterli ve tutarlı düzeye taşımaktadır.Son yıllarda, dünyada devam eden küreselleşme süreci iş ahlakına yeni boyutlar eklemiştir. İş dünyasında meydana gelen değişimler ve kültürler arası etkileşim iş ahlakına duyulan ihtiyacı daha ön plana çıkarmıştır. Ancak eldeki imkanlar nedeniyle iş dünyasında oluşan ahlaki sorun ve ikilemlerin çözümü günümüzde bu alanda da yeniliklerin üretilmesi zorunluluğunu ortaya koymuştur. Dünyanın küreselleşmesi ile birlikte ülkelerin siyasal, sosyo-kültürel ve ekonomik alanlarda bir takım eksikliklerin belirlenmesiyle iş dünyasında yeni çalışmaların ve alanların ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır.
Özet (Çeviri)
Ethics is the complete of the rules which help people to distinguish good or evil. The different factors have effects on morality. Primal of which are the rules of the society in which people live such as customs, usage, tradition, written and unwritten rules.The education has an important role at the point of the rise of moral values of business life. It is needed to emphasize that education is, apart from being a moral activity, to earn some virtues which are accepted to be valuable to individual. Thus, education brings person to maturity and from the view of business morality, it brings person up to an enough and consistant level.In recent years, the progress of globalization in the world adds new dimensions to business morality. Changes which come to existence in business life and interaction between different cultures put the place of the need of business morality more forward. However, moral issues which happen because of the reached conditions and the solution of dilemmas cause the necessity of the production of the novelty. With the globalization of the world in political, social-cultural and economic fields; with determination of some deficiencies of the countries, in business life new works and fields arise to lay the groundwork for.