Özel hastanelerin karşılaştığı finansal sorunların tespiti ve çözüm önerileri
Determination of financial problems those private hospitals encounter and solution suggestions
  1. Tez No: 333985
  2. Yazar: SEZER ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Hastaneler, Finansman Kaynakları, Finansal Sorun, Private Hospitals, Financing Sources, Financial Problems
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tezin amacı, özel hastanelerin kuruluş süreci, Türkiye?deki gelişimi,türleri, vermiş olduğu hizmetler, finansman kaynakları gibi teorik bilgileri ortaya koyarak faaliyetleri sürecinde karşılaştıkları finansal sorunların belirlenmesidir.Çalışmanın birinci bölümünde, sağlık hizmetleri ve özel hastane kavramları ele alınmış, ikinci bölümünde özel hastanelerin finansman kaynakları açıklanmıştır. Çalışmanın uygulama bölümü olan üçüncü bölümde, özel hastanelerin finansal sorunlarının belirlenmesi amacıyla Ankara, Çankırı ve Kastamonu illerinde yer alan özel hastaneler üzerinde bir alan araştırması yapılmıştır. Çalışma kapsamındaki 21 özel hastaneye anket uygulanmış, anket ile ulaşılan bilgiler SPSS programı aracılığı ile analize tabi tutulmuştur. Analiz sonucunda: hizmet sektörü içerisinde yer alan özel hastanelerin karmaşık yapıları, devlet denetiminde çalışılma zorunluluğu, yüksek maliyet kalemleri, Sosyal Güvenlik Kurumu ile çalışılması vb. nedenlerden dolayı bir takım finansal sorunlarla karşıya karşıya kaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim of this thesis is to determine the financial problems of private hospitals encounter during business process by revealing theoretical information like the private hospitals foundation process, their development in Turkey, their types, the services they provide and financing sources. In the first section of the study health service and private hospital concepts were discussed and in the second section financing sources of private hospitals were explained. In the third; research section in order to determine the financial problems of private hospitals a field research was performed in private hospitals located in Ankara, Cankiri, and in Kastamonu cities. A questionaire was applied to 21 private hospitals those included in the survey and data obtained by the questionaire was analyzed with SSPS program. As result of analysis it was noted that beacause of the reasons like complex structure of the private hospitals, obligation of working under the government supervision, high cost elements, working with Social Security Instution and etc. they encounter financial problems.