Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde görev yapan personelin hastalara müdahalelerinin hastane öncesi acil tıbbi bakım yetişkin ve çocuk uygulama kılavuzu akış şemalarına uygunluğunun değerlendirilmesi
Evaluation of the consistency of interventions of the staff working in the pre-hospital emergency medical care unit of the ministry of health to patients, with the flowcharts in the guideline for providing pre-hospital and children
  1. Tez No: 333997
  2. Yazar: SERAP BATI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, İlk ve Acil Yardım, Public Health, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane Öncesi Bakım, Algoritma, Algorithm, Prehospital Care
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
T.C.SELÇUK ÜNİVERSİTESİSAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜSağlık Bakanlığı'na Bağlı Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmetlerinde Görev Yapan Personelin Hastalara Müdahalelerinin Hastane Öncesi Acil Tıbbi Bakım Yetişkin Ve Çocuk Uygulama Kılavuzu Akış Şemalarına Uygunluğunun DeğerlendirilmesiSerap BATIHalk Sağlığı Anabilim DalıYÜKSEK LİSANS TEZİ / KONYA-2012Bu çalışma; `Konya ili merkez A2 tip istasyonlarda görev yapan AABT' rinin hastalara müdahalelerinin Hastane Öncesi Acil Tıbbi Bakım Yetişkin ve Çocuk Uygulama Kılavuzundaki akış şemalarına uygunluğunun değerlendirilmesi amaçlanarak gözlemsel olarak yapılmıştır.Araştırmanın evrenini; Konya ili merkezinde bulunan 7 adet A2 tip ambulans istasyonunda görev yapan 35 paramedik ve onların komuta kontrol merkezi tarafından görevlendirildikleri vakalar oluşturmuştur. Araştırmacı tarafından planlanan çalışma takvimine göre bu 35 paramediğin her biri ile görevlendirildikleri vakalara çıkılmış ve tanıları hastane öncesi yetişkin ve çocuk uygulama klavuzu içerisinde yer alan vakalar örnekleme dahil edilmiştir..Araştırma için literatür bilgisi ve Hastane Öncesi Acil Tıbbi Bakım Yetişkin ve Çocuk Uygulama kılavuzu akış şemalarına göre hazırlanan `'veri toplama formu'' kullanılmıştır. Hazırlanan bu form toplam 8 ana maddeden oluşmaktadır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından A2 tip istasyonlarda görev yapan personel ile birlikte vakalara çıkılıp, onların vakaya müdahaleleri gözlemlenerek toplanmıştır.Araştırma verileri toplanırken araştırmacı tarafından personelin girişimlerine ve tanılarına hiçbir müdahalede bulunulmamış, değerlendirme personelin kendisinin koyduğu ön tanıya göre yapılmıştır.Araştırmanın yapıldığı veri toplama süreci içerisinde, araştırmacının veri toplamak için bulunduğu istasyonlarda toplam 1150 vakaya çıkış yapılmıştır. Bunlardan sadece 207'si müdahalelerinin Hastane Öncesi Acil Tıbbi Bakım Yetişkin ve Çocuk Uygulama Kılavuzundaki tanılara uygundur.Araştırmada vakalara müdahaleler olay yerinde yapılan ve olay yerine varıştan hastanın hastaneye teslimine kadar olan süreçteki müdahaleler olmak üzere iki şekilde değerlendirilmiştir. Vakalara müdahalelerin algoritmaya uygunluğunun olay yeri değerlendirmesine göre Uygunluk Olan %3.4 (n=7), Uygun olmayan % 96.6 (n=200) dır.Olay yerine varıştan vakanın hastaneye teslimine kadar geçen sürenin değerlendirilmesine göre uygun olan %3.9 (n=8), uygun olmayan % 96.1(n=199) dir. İki süreç arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.Olay yerinde yapılan müdahalelerin değerlendirmesinde algoritmaya uyumsuzluğun nedenleri arasında %79.2 oranla olay yerine götürülen malzeme eksikliğinden kaynaklandığı görülmektedir. Tüm sürecin değerlendirilmesinde ise %72.9 oranla dolaşım kontrolünün yapılmaması ilk sırada yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
valuation Of The Consistency Of Interventions Of The Staff Working In The Pre-Hospital Emergency Medical Care Unit Of The Ministry Of Health To Patients, With The Flowcharts In The Guideline For Providing Pre-Hospital And ChildrenThis study was made as observational aimed to evalute the convenience of interventions of ABBT serving in Konya central A2 type stations to patients to flow charts in Prehospital Emergency Medical Care Adult and Infant Application Manuel.The population consists of seven A2 type ambulance stations in central Konya. The sample consists of cases which central A2 type stations was charged by Konya command center calling 112 for Emergency Aid between 2011-2012 and employees working in these A2 type stations.Literature information and“data collection form”prepared according to Prehospital Emergency Medical Care Adult and Infant Application Manuel flow chart was used for research. This form consists of 8 major themes. Research data was collected by researcher by going to cases with employees working in A2 type stations and observing their interventions of cases.During data collection, employee's attemps and diagnosis wasn't interfered and evaluation was made according to early diagnosis by employees.In the stations in which the researcher was there to collect data, he/she went to totally 1150 cases in data collection process which the research was made. Among these only 207 interventions accord with the diagnosis in Prehospital Emergency Medical Care Adult and Infant Application Manuel.The interventions of the cases evaluated in two different ways such as interventions made on the spot and interventions from arriving on the spot to the delivery of the patient to the hosiptal. According to the spot evaluation, convenience rate is %3.4 (n=7) and incongruity rate is %96.6 (n=200) in algorithm convenience of interventions of the cases. %3.9 (n=8) is proper and %96.1 (n=199) is unproper according to evaluation of the process from arriving the spot and to delivery of the case to hospital. No significant difference could be found between two processes.Among the reasons of algorithm inadaptability in evalutation of interventions made on the spot resulted from %79.2 lack of equipment seen on the spot. That circulation control wasn't made took place on the top with rate of %72.9 in the evaluation of whole process.