Farklı implant- abutment bağlantılarının çiğneme kuvvetleri altında yorgunluk, kırılganlık dayanımlarının in-vitro olarak incelenmesi
The in-vitro comparison of fracture resistance in dental implant-abutment connection using two different implant systems besides chewing forces
  1. Tez No: 334308
  2. Yazar: SELİN KIPIRDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE GÖKÇEN RÖHLİG
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: implant, vida kırılması, dayanak, Implant, abutment, screw, fracture, resistance
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Tek diş kayıplarında çok sayıda faktör göz önünde bulundurularak, hasta için ideal protetik tedaviye karar verilmelidir. Bu durumda günümüzdeki protetik yaklaşımlar göz önüne alındığında ideal tedavi diş eksikliğinin olduğu yere implant uygulanmasıdır. Tek diş implantlarında sıklıkla karşılaşılan mekanik sorunların başında; sırasıyla implant-abutment arasındaki vida bağlantısında görülen vida gevşemesi ve vidasının kırılması gelmektedir. Dental implantlarda platform switching konseptine uygun abutment kullanılmasının yorulma dayanımına bağlı vida gevşemesine etkisi, implant abutment ara yüzündeki mekanik bağlantının geometrisi ve taşıma gücüne, abutment vidasının ön yükleme kuvvetine, implantın mikro hareketliliğine ve çiğneme ile oluşan dinamik yorgunluğa bağlıdır. İmplantın başarısı, kemikteki değişimlerinin fizyolojik sınırlar içerisinde kalarak osteointegrasyonu sürdürmesiyle, protetik yapının başarısı ise; yapıyı oluşturan parçaların bütünlüğünün ve devamlılığının korunması ile ölçülür. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda standart düz dayanaklardaki vida gevşemeleri incelenirken, biz araştırmamızda farklı olarak platform switching konseptine uygun implant-dayanak bağlantılarının yorulma dayanımına bağlı vida gevşemesine ve kırılmasına etkilerini, yorulma makinesi aracılığı ile in-vitro olarak incelenmesi planlandı. Çalışmamızda her bir implant-dayanak birleşimi için ayrı modeller oluşturuldu ve yorulma makinesi aracılığı ile her model tek tek 5 yıllık toplam çiğneme kuvvetine denk gelen 5000 N?luk yüke maruz bırakıldı. Deney sonucunda implant-dayanak bağlantılarında kırılma gibi olumsuz bir durumla karşılaşılmadı.
Özet (Çeviri)
The clinician must consider a multitude of patient factors and treatment modalities before providing the ideal prosthetic solution for restoring of the single missing tooth to the patient. Complications with single-tooth implants frequently involve the integrity of the dental implant?abutment screw joint. These include abutment screw fracture, and most commonly, abutment screw loosening. The degree of mechanical integration at the implant?abutment interface is dependent on abutment screw preload, micromotion, and dynamic fatigue. Therefore, just as the degree of implant integration with surrounding osseous tissue is paramount to physiologic success, the degree of mechanical integration within the prosthodontic interfaces is crucial to prosthodontic success. In recent studies, the investigators were generally curious about screw loosening on standart abutments. But in our study we planned to investigate the implant-abutment connections on platform switching concept with testing machine. In our study, we use different models for all implant-abutment connection and each model is effected 5000 N force with using experiment machine. As a result, it is seen that there is no unexpected stuation like implant-abutment screw failure.