Herniaria incana Lam. üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognosic Research on Herniaria incana Lam.(illecebraceae)
  1. Tez No: 334322
  2. Yazar: EYLEM KINA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Herniaria, Herniaria incana, Illecebraceae, 5-metoksi astragalin, Herniaria, Herniaria incana, illecebraceae
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Herniaria incana Lam. Üzerinde Farmakognozik Araştırmalar Amaç. Bu çalışmada Herniaria incana Lam. bitkisinin topraküstü kısımlarında fitokimyasal çalışmalar yapılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot. Bu çalışmada, bitkinin topraküstü kısımlarında fitokimyasal çalışmalar yapılmıştır. Bitkinin topraküstü kısmının metanollü ekstresi fraksiyonlanmış ve kloroform, etil asetat ve sulu fraksiyonları elde edilmiştir. Su fraksiyonu üzerinde, çeşitli kromatografik teknikler [Açık kolon kromatografisi (normal faz silika jel, sefadeks, ters faz silika jel)] kullanılarak yapılan çalışmalar sonunda flavonol heteroziti yapısında 5-metoksi astragalin ve triterpenik saponozit yapısında bir bileşik olan Herniaria saponin 6 [O-?-L-ramnopiranozil-(1?4)-O-ß-D-glukopiranozil-(1?6)-O-ß-D-6-O-asetilglukopiranozil-(1?2)]-ß-D-glukopiranozil Medikagen-28-at] izole edilmiştir. Bileşiğin yapısı 1H NMR ve 13C NMR spektral yöntemi kullanılarak aydınlatılmıştır. Bulgular. Herniaria incana?nın topraküstü kısmından, su fraksiyonundan bir flavonol heteroziti yapısında olan 5-metoksi astragalin ve triterpenik saponozit yapısında bir bileşik olan Herniaria saponin 6 [O-?-L-ramnopiranozil-(1?4)-O-ß-D-glukopiranozil-(1?6)-O-[ß-D-6-O-asetilglukopiranozil-(1?2)]-ß-D-glukopiranozil Medikagen-28-at] elde edilmiştir.Bileşiğin yapı tayini spektroskopik (1H NMR, 13C NMR) yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sonuç. Yapılan çalışmalar sonucunda su fraksiyonundan 1 flavonol heteroziti; 5-metoksi astragalin ve triterpenik saponozit yapısında bir bileşik olan Herniaria saponin 6 [O-?-L-ramnopiranozil -(1?4)-O-ß-D-glukopiranozil -(1?6)-O-[ß-D-6-O- asetilglukopiranozil-(1?2)]- ß-D-glukopiranozil Medikagen-28-at] izole edilmiştir. Bileşiğin yapısı [1H-NMR, 13C-NMR] gibi spektral yöntemler kullanılarak aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Pharmacognosıc Studıes On Herniaria incana Lam. Aim. In this study, it was aimed to make phytochemical studies on aerial parts of Herniaria incana Lam. plant. Material and Method. In this study, phytochemical studies were performed on aerial parts of Herniaria incana. The phytochemical studies were carried out from chloroform, ethyl acetate and aqueous phases that were partitioned from methanol extract obtained from plant, using several and repeated chromatographic techniques [open colon chromatography (normal phase silica gel, sephadex and reverse phase silica gel)]. 5-methoxy astragalin and Herniaria saponin 6 [O-?-L-rhamnopyranosyl-(1?4)-O-ß-D-glucopyranosyl-(1?6)-O-[ß-D-6-O-acetylglucopyranosyl-(1?2)]-ß-D-glucopyranosyl Medicagen-28-ate] were isolated from aquoeus phase.Its structure was elucidated by means of carried out by 1H NMR, 13C NMR. Results. 5-methoxy astragalin and Herniaria saponin 6 [O-?-L-rhamnopyranosyl-(1?4)-O-ß-D-glucopyranosyl-(1?6)-O-[ß-D-6-O-acetylglucopyranosyl-(1?2)]-ß-D-glucopyranosyl Medicagen-28-ate] from water fraction was obtained from aerial part of Herniaria incana.The assignation of the compound was realized by using spectroscopic methods 1H NMR, 13C NMR. Conclusion. In the result of the studies carried out, 5-methoxy astragalin and Herniaria saponin 6 [O-?-L-rhamnopyranosyl-(1?4)-O-ß-D-glucopyranosyl-(1?6)-O-[ß-D-6-O-acetylglucopyranosyl-(1?2)]-ß-D-glucopyranosyl Medicagen-28-ate] were isolated from water fraction. The structure of the compound was illuminated by using spectral methods such as 1H NMR, 13C NMR.