Ergenlerde akran zorbalığı ile ebeveynlerin çocuk yetiştirme tutumu arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relation between peer bullying in adolescents and child rearing attitudes of parents
- Tez No: 334332
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDA ÇELEBİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Aile tutumu, akran zorbalığı, hemşirelik, öğrenciler, Family attitude, peer bullying, nursing, students
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Ergenlerde Akran Zorbalığı İle Ebeveynlerin Çocuk Yetiştirme Tutumu Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, ergenlerin zorbalığa maruz kalma sıklığı, zorbalık döngüsündeki öğrenci rolleri ve etkili faktörleri belirlemek ve ailenin çocuk yetiştirmedeki tutumu ile akran zorbalığı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Materyal ve Metot: Bu çalışma, Erzincan ilinde bulunan üç ayrı ortaokulun öğrencileri ve onların ebeveynleri ile yürütüldü. Veriler soru formu, Akran Zorbalığı Belirleme Ölçeği İle Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği aracılığı ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik dağılımlar, ortalamalar, ki kare, tek yönlü varyans analizi, Post Hoc Bonferroni, Sidak testi, t testi, Pearson korelasyon analizi ve Cronbach Alfa katsayı hesaplaması kullanıldı. Bulgular: Zorbalık oranının erkeklerde yüksek olduğu, çoğunlukla kızların hem kızlara hem erkeklere, erkeklerin erkeklere zorbalık uyguladığı görüldü. Öğrencilerin %8?inin kurban, %7?sinin zorba, %8?inin de hem zorba hem kurban olduğu ve %77?sininde zorbalık olayına karışmadığı görüldü. Öğrencinin sınıfının, cinsiyetinin, beraber yaşadığı kişilerin, sosyoekonomik durumunun ve mazeretsiz devamsızlık durumunun, zorbalık döngüsündeki rolüne etki ettiği; yaşının, kardeş sayısının, aile tipinin, okulu sevme durumunun ve geçen yılki başarısının zorbalık döngüsündeki rolünü etkilemediği belirlendi. Anne babası ayrı olan, aile bireyleri arasında şiddete tanıklık eden ve aile üyeleri tarafından kendisine şiddet uygulandığını ifade eden öğrencilerin daha fazla zorbalık döngüsünde yer aldığı saptandı. Sonuç: Bazı demografik özelliklere göre öğrencilerin zorbalık döngüsündeki rolünün değiştiği ve çocuk yetiştirme tutumundaki bazı parametrelerin zorbalık döngüsündeki rolleri etkilediği belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Determination of the Relation between Peer Bullying in Adolescents and Child Rearing Attitudes of Parents Objective. The objective of this study was to determine bullying frequency of adolescents, students' roles in the cycle of bullying, and affecting factors, and investigate relation between child rearing attitudes of families and peer bullying. Material and Method: This study was conducted with students of three secondary schools and their parents in Erzincan province. The data were collected with Question Form, Peer Bullying Scale and Parent Attitude Research Instrument. Percentage distributions, means, chi-square, one way analysis of variance, Post Hoc Bonferroni, Sidak test, t test, Pearson analysis and Cronbach Alpha coefficient were used to assess the data. Results: It was observed that Rate of bullying was higher in boys and in general girls bullied both girls and boys; and boys bullied boys. 8% of students were victim, 7% were persecutor, 8% were both victim and persecutor and 77% were not involved in bullying. While class, gender, family, socioeconomic condition and unexcused absence of the student affected her/his role in the cycle of bullying, her/his age, number of siblings, family type, state of loving the school and previous successes did not affect her/his role in the cycle of bullying. Students, whose parents were divorced and who witnessed violence between family members and were victimized by them, were involved more in the cycle of bullying further. Conclusion: According to some demographic features, role of students in the cycle of bullying changed and some parameters regarding child rearing attitude affected roles in the cycle of bullying.