Clopidogrel'in biyoanalitik yöntem validasyonu
Bioanalytical method validation of CLOPİDOGREL
  1. Tez No: 334349
  2. Yazar: ÖMER FARUK KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Clopidogrel, UV-Görünür Bölge Absorpsiyon Spektroskopi yöntemi, HPLC, farmasötik preparat, Clopidogrel, UV-Visible Absorption Spectroscopy method, HPLC, pharmaceutical preparation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Clopidogrel'in Biyoanalitik Yöntem ValidasyonuAmaç. Clopidogrel etkin maddesinin miktar tayini için bir yüksek performanslı sıvı kromatografisi ve UV-Görünür Bölge Absorpsiyon Spektroskopi yönteminin geliştirilmesi, geçerlilik testlerinin yapılması ve uygulama aşamasında farmasötik preparatlarda clopidogrel miktar tayinin gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.Materyal ve Metot. Farmasötik preparatlarda clopidogrelin belirlenmesi için UV-Görünür Bölge Absorpsiyon Spektroskopi ve HPLC yöntemleri geliştirildi ve geçerlilik testleri yapıldı. Spektroskopi yönteminde, farklı çözücülerde clopidogrelin spektrumu alındı ve en iyi absorbans değeri metanol-asetonitril (50:50, h/h) çözücü bileşiminde 202 nm dalga boyunda elde edildi. HPLC yönteminde ise asetonitril-metanol-su (45:45:10, h/h/h) hareketli fazı, C18 ters faz kolonu, 0.9 mL/dak hareketli faz akış hızı, 10 ?L enjeksiyon hacmi ve 230 nm dalga boyundan oluşan çalışma parametreleri kullanıldı. HPLC çalışmasında iç standart (IS) olarak meloksikam kullanıldı. Her iki yöntemin çalışma parametreleri belirlendikten sonra doğrusallık, analitik geri kazanım, güniçi ve günler arası doğruluk ve kesinlik gibi parametreleri içeren geçerlilik testleri yapıldı.Bulgular. 0.25-30 µg/mL derişim aralığında HPLC yönteminin, 1.25-25 µg/mL derişim aralığında UV-Görünür Bölge Absorpsiyon Spektroskopi yönteminin doğrusal olduğu tespit edildi. Güniçi ve günler arası kesinlik ve doğruluk değerleri sırasıyla % 5.38 ve % 2.66 (HPLC yöntemi için), % 3.77 ve % 3.60 (UV-Görünür Bölge Absorpsiyon Spektroskopi yöntemi için), analitik geri kazanım değeri ise her iki yöntem için ortalama olarak % 99.5 olarak belirlendi. Geliştirilip geçerlilik testleri yapılan HPLC ve UV-Görünür Bölge Absorpsiyon Spektroskopi yöntemleri clopidogrel içeren farmasötik preparatlara uygulandı.Sonuç. Clopidogrel için geliştirilen ve geçerlilik testleri yapılan HPLC ve UV-Görünür Bölge Absorpsiyon Spektroskopi yöntemlerin farmasötik preparatlarda (Karum, Plavix ve Atervix) clopidogrel miktar tayinine başarı ile uygulandı.
Özet (Çeviri)
Bioanalytical Method Validation of ClopidogrelAim. It is aimed to develop and validate a high performance liquid chromatography and UV-Visible Absorption Spectroscopy method for determination of clopidogrel and apply these methods on pharmaceutical formulations that include clopidogrel.Material and Method. UV-Visible Absorption Spectroscopy and HPLC methods to determine clopidogrel in pharmaceutical formulations were developed and validated. In the spectroscopy method, the spectrum of clopidogrel was taken in different solvent mixtures and optimum absorbance values were obtained, where it detected at 202 nm, in methanol-acetonitrile (50:50 v/v) mixture. In HPLC method, working parameters which were mobile phase (acetonitrile-methanol-water (45:45:10, v/v/v)), reverse phase column (C18), flow rate (0.9 mL/min), injection volume (10 ?L) and wavelength (230 nm). Meloxicam was used as internal standard (IS) for HPLC analysis. After the optimization of both methods, the validation tests were made including analytic recovery, linearity, intra and inter day accuracy and precision.Results. It was noticed that methods were linear in concentration range of 0.25-30 µg/mL for HPLC method and 1.25-25 µg/mL for UV-Visible Absorption Spectroscopy method. The intraday and inter-day accuracy and precision values were lower than 5.38% and 2.66% (for HPLC method), 3.77% and 3.60% (for spectroscopy method). The analytic recovery values for both methods were found as averagely % 99.5. Developed and validated HPLC and UV-Visible Absorption Spectroscopy methods were applied to pharmaceutical preparation including clopidogrel.Conclusion. The developed and validated HPLC and UV-Visible Absorption Spectroscopy methods for clopidogrel were successfully applied on pharmaceutical preparation (Karum, Plavix and Atervix).