Yeni skuar esteramid maddeleri
Novel square esteramide compounds
  1. Tez No: 334881
  2. Yazar: GÖZDE BODUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH EYDURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Azo boyarmadde, dietilskuarat, diazolama, spekroskopi, Azo dye, diethylsquarate, diazotization, spectroscopy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, kenetlenme bileşeni olarak anilinin kullanıldığı amino azo boyarmaddesi (4-[(E)-1,3-benzotiyazol-2-ildiazenil]anilin) sentezlenip, bu amino azo boyarmadde ve dietil skuarat arasındaki amitleşme tepkimesiyle de yeni azo grubu içeren esteramid (bileşik II) sentezlenmiştir. Ayrıca literatürde verileri eksik olan amitleşme tepkimesiyle N- izopropil amino grubu taşıyan bir esteramid (bileşik I) sentezlenmiştir.Bileşiklerin kimyasal yapıları spektroskopik yöntemler ile ( FT-IR, 1H-NMR) belirlendi ve bileşiklerin görünür bölge absorpsiyon spektrumları üzerine çözücü etkisi incelendi.
Özet (Çeviri)
In this study, it was obtained that an amino azo dyes synthesized using aniline as the coupling component. The new esteramide (compound II) including a azo group was synthesized from reaction of the amidation-like between this amino azo dyes and diethyl squarate. Also, an esteramide (compound I) bearing N- izopropil amino group was synthesized with reaction of the amidation-like which has missing literature.Chemical structures of the compounds were determined using spectroscopic methods (FT-IR, 1H-NMR), and the effects of solvent on their absorption spectra were examined.