Bazı geçiş metal alaşımlarında farklı Co konsantrasyonuna göre valens elektron yoğunluğunun değişiminin araştırılması
Determination of valence electron density changing in accordance with various Co concentration in some transition metal alloys
  1. Tez No: 335087
  2. Yazar: MİNE UĞURLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFÜ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: K?/K? X-ışını şiddet oranı, geçiş metal alaşımları, valens elektron yapısı, Kß/K? X-ray intensity ratio, transition metal alloys, valence electronic structure
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, Co geçiş metal alaşımlarının valens elektron yapıları, çeşitli alaşım bileşimlerinin K?/K? X-ışını şiddet oranları vasıtasıyla araştırıldı. İlk önce? Fe,Ni,V,Co,Ti,Fe?_54 ?Ni_29 Co?_17,? Co?_49 Fe_49 V_2 ve? Ti?_x Co_(1-x) (x=0,3; 0,4; 0,5) alaşımlarının K? ve Kß emisyon spektrumları bir Si(Li) katı hal dedektörü kullanılarak belirlendi. Bu alaşımlarda Co?ın K?/K? X-ışını şiddet oranları, 10 mCi 109Cd radyoizotop nokta kaynaktan yayımlanan 22,69 keV?lik ?-ışınları uyarımı ile elde edildi. Daha sonra, belirlenen K?/K?? X-ışını şiddet oranları, ? Fe?_54 ?Ni_29 Co?_17,? Co?_49 Fe_49 V_2 ve? Ti?_x Co_(1-x) alaşımlarındaki Co valens elektron konfigürasyonlarını elde etmek için multikonfigürasyon Dirac-Fock hesaplama sonuçları ile karşılaştırıldı. Böylece, Co metalinin valens elektron konfigürasyonları belirlendi. Elde edilen deneysel datalar, farklı geçiş metal alaşımlarında Co K?/K? X-ışını şiddet oranlarında sapmalar ve farklı alaşım yapılarında Co elektron konfigürasyon yapısında belirgin farklılıklar olduğunu gösterdi. Böylece, bu ölçüm sonuçları Co?ın K?/K? X-ışını şiddet oranları ve valens elektron konfigürasyon yapısının alaşım bileşenine bağlı olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
In this study, the valence electron structures of Co transition metal alloys have been investigated by K?/K? X-ray intensity ratios of various alloy compositions. At first, the K? and Kß emission spectra of Fe,Ni,V,Co,Ti, ?Fe,Ni,V,Co,Ti,Fe?_54 ?Ni_29 Co?_17,? Co?_49 Fe_49 V_2 and? Ti?_x Co_(1-x) (x=0,3; 0,4; 0,5 ) alloys were measured by using a Si(Li) solid state detector. K?/K? X-ray intensity ratios of Co in these alloys have been obtained following excitation by 22,69 keV ?-rays from a 10 mCi 109Cd radioisotope point source. Afterwards, obtained K?/K? X-ray intensity ratios were compared to the results of multiconfiguration Dirac-Fock calculations to obtain valence electronic configurations of Co in? Fe?_54 ?Ni_29 Co?_17,? Co?_49 Fe_49 V_2 and ? Ti?_x Co_(1-x )alloys. So, the valence electron configurations of Co have been determined. The experimental data obtained have indicated deviations of K?/K? X-ray intensity ratios for Co in different alloy compositions and valence electron structures of Co in these alloys have indicated significant differences .Thus, results of these measurements have shown that K?/K? X-ray intensity ratios and valence electron configuration of Co are dependent on alloy compositions.