Örgütsel politika, Hofstede'in örgüt kültürü boyutları, iş tutumları ve iş çıktıları ilişkisi
The relationship between organizational politics, Hofstede's organizational cultural dimensions, job attitude and job outcomes
  1. Tez No: 335187
  2. Yazar: MURAD YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER BOLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Örgütsel Politika Algısı, Etkileme Taktikleri, İş Tutumları, İş Çıktıları, Culture, Perceptions of Organizational Politics, Influence Tactics, Job Attitudes, Job Outcomes
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Örgütlerde politika hayatın bir parçasıdır. Her örgütte ortaya çıkan güç mücadeleleri, etkileme taktikleri ve işgörenler arasındaki sürekli çatışmalar, artık günümüzde normal karşılanmaktadır. Bu bağlamda, bulunduğu ortamı politik olarak algılayan bir işgörenin kendi konumunu korumak ya da daha fazla güç elde edebilmek için sahip olduğu kültürün etkisiyle çeşitli politik davranışlar sergilemesi beklenen bir durumdur. Bu çalışmada söz konusu politik algı ve politik davranışların, işgörenlerin sahip oldukları kültürel değerlerin katkısıyla, işgörenlerin iş tatmini ve örgütsel bağlılık seviyeleri ile tükenmişlik ve işten ayrılma niyetleri üzerinde etkisi bir model olarak incelenmiştir. Araştırmada anket tekniği kullanılmış olup 644 işgören çalışmamıza katılmıştır. Toplanan veriler istatistikî analize tabi tutulmuştur. Sonuçlar incelendiğinde, kültür boyutlarından sadece güç mesafesi ile örgütsel politika algısı arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu; uzun zamana odaklanma kültür boyutu ile hiçbir değişken arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmadığı, güç mesafesi, belirsizlikten kaçınma, bireycilik ve erillik kültür boyutları ile etkileme taktikleri arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu, örgütsel politika algısı ile sadece mübadele ve engelleme taktiği arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu, etkileme taktikleri ile iş tatmini arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu, etkileme taktiklerinden sadece mübadele ve dayatma taktiği ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu, iş tatmini ve örgütsel bağlılık ile tükenmişlik ve işten ayrılma niyeti arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu, örgütsel politika algısı ile sadece tükenmişlik arasında anlamlı bir ilişkini olduğu ve kültür boyutları ile (uzun zamana odaklanma hariç) iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca söz konusu değişkenlerin model olarak test edilmesi ile paralel olarak değişkenlerin birbirleri arasında kısmi veya tam aracı etkilerinin de olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Politics is a part of life in the organizations. Such things as power challenges, influence tactics and constant conflicts among employees that occur in every organization are considered normal in our time. In this regard; it is an expected situation for an employee who perceives his/her environment politically to display political actions with the influence of one?s culture in order to maintain one?s current position or to acquire more power. In this study; the influence of the afore-mentioned political perceptions and political behaviors as well as the contribution of the employees? cultural values on the employees? job satisfaction and organizational commitment levels and intentions to quit their jobs has been examined as a model. A total of 644 employees have participated in our research. The collected data have been subjected to a statistical analysis. It has been observed upon examining the results that: there is a meaningful relationship between power distance and perceptions of organizational politics among the cultural dimensions; that there is no meaningful relationship between long time orientation cultural dimension and any other variable; that there is a meaningful relationship between power distance, uncertainty avoidance, individualism, masculinity cultural dimension and influence tactics; that there is a meaningful relationship between perceptions of organizational politics and only exchange and blocking tactics; that there is a meaningful relationship only between exchange and assertiveness tactics and organizational commitment, that there is a meaningful relationship between job satisfaction, organizational commitment and burnout and intent to quit, that there is a meaningful relationship between perceptions of organizational politics and only burnout; and that there is a meaningful relationship between cultural dimensions (except for long time orientations) and job satisfaction as well as organizational commitment. Furthermore; it has also been observed, upon examining the variables in question as a model, that the variables parallel have a partial or full moderating affect on each other.