Üniversite öğrencilerinin psikolojik iyi olma ve umut düzeyleri arasındaki ilişki
The relation between psychological well-being and hope level considering college students
- Tez No: 336034
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Umut, Psikolojik İyi Olma, Akademik Başarı, Ebeveyn Tutumları, Hope, Psychological Well-Being, Academic Achievement, Parental Attitudes
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmanın amacı, umut ile psikolojik iyi olma arasındaki ilişkiyi ve umut kavramının cinsiyet, aile gelir düzeyi, algılanan ebeveyn tutumları ve algılanan akademik başarı değişkenlerine göre değişiklik gösterip göstermediğini incelemektir.Araştırmanın çalışma grubu; 2011-2012 öğretim yılında Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesininin çeşitli bölümlerinde lisans öğrenimi gören 366 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada öğrencilerin; cinsiyet, öğrencilerinin öğrenim gördükleri bölüm, sınıf düzeyi, aile gelir düzeyi, ebeveyn tutumları ve algılanan akademik başarı değişkenleri hakkında bilgi toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Bilgi Toplama Formu kullanılmıştır. Öğrencilerin umut düzeylerini belirlemek amacıyla, Schrank, Woppmann, Sibitz ve Lauber (2011) tarafından geliştirilen ve Akın, Akın, Gediksiz, Sariçam ve Arslan (2012) tarafından Türkçeye uyarlanan Bütünleyici Umut Ölçeği (BUÖ) kullanılmıştır. Öğrencilerin psikolojik iyi olma düzeylerini belirlemek amacıyla, Ryff (1989a) tarafından geliştirilen ve Akın (2008), tarafından Türkçe uyarlaması yapılan Psikolojik İyi Olma Ölçekleri (PİOÖ) kullanılmıştır. Veriler; Çoklu Regresyon Analizi, Tek Yönlü Varyans Analizi, t-testi, Welch testi, Tukey HSD testi, Tamhane?s T2 testi ve Levene istatiği ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, umut ile psikolojik iyi olma düzeyleri arasında anlamlı düzeyde pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Yüksek düzeyde psikolojik iyi olma düzeylerine sahip öğrencilerin umut düzeylerinin de yüksek olduğu görülmüştür. Regresyon analizi sonuçları incelendiğinde üniversite öğrencilerinin umut düzeylerini çevresel hakimiyet, yaşam amacı ve öz-kabul değişkenlerinin yordadığı görülmektedir. Diğer taraftan özerklik, bireysel gelişim ve diğerleriyle olumlu ilişki kurma değişkenlerinin yordama düzeyinin önemsiz olduğu bulunmuştur.Araştırma sonucunda, üniversite öğrencilerinin umut düzeylerinin cinsiyet, aile gelir düzeyi, algılanan ebeveyn tutumları ve algılanan akademik başarı açısından anlamlı farklılıklar gösterdiği bulunmuştur. Bu bulgular ışığında, kız öğrencilerin umut düzeylerinin erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Yüksek aile gelir düzeyine ve akademik başarıya sahip öğrenciler, düşük ve orta düzeyde düzeyde aile gelir düzeyine ve düşük veya orta düzeyde akademik başarıya sahip öğrencilerle karşılaştırıldığında daha yüksek umut puan ortalamalarına sahip oldukları bulunmuştur. Bununla birlikte, koruyucu ebeveyn tutumuna sahip öğrencilerin umut düzeylerinin diğer ebeveyn tutumlarına sahip öğrencilerden daha yüksek olduğu görülmektedir. Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında, araştırma sonuçları tartışılmış ve gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between hope and psychological well-being and examine the differences between these two concepts in terms of the variables of gender, perceived income status, perceived parental attitudes and perceived academic achievement.The research consists of 366 students studying at Bursa Uludağ University in 2011-2012 academic year. In the research, a data collection form is used for this purpose as the instrument of measurement to gather information concerning high school students? genders, students? department, level of class, perceived academic achievement, perceived income status and parental attitudes. In addition, The Integrative Hope Scale Form, developed by Schrank, Woppmann, Sibitz and Lauber (2011) and adapted into Turkish by Akın, Akın, Gediksiz, Sariçam and Arslan (2012) to measure the hope level. Scales of Psychological Well-Being Form, developed by Ryff (1989a), and adapted into Turkish by Akın (2008) has been used to measure the psychological well-being of students. Data are analyzed via Multiple Regression Analysis, One-Way ANOVA, t-test, Welch's test, Tukey HSD test, Tamhane's T2 test and Levene Statistic.As a result of this research, it is seen there?s substantive relationships between hope level and psychological well-being. Students with high levels of psychological well-being at the highest levels were found to be hoping level. Hope level that the results of the regression analysis examined the levels of environmental university students?, the purpose of life and self-acceptance is predicted variables. The other hand, autonomy, personal development and positive relationships with others, to establish the level of predictive variables were found to be insignificant.Hope level of university students? gender, perceived income status, perceived parental attitudes and perceived academic achievement were found to show significant differences. According to the research findings, the hope levels of girl students are higher than the boy students. As compared with, the students who have high family income and academic success get higher hope point averages than those who have low or middle family income and low or middle level academic success. Besides, the students who have protective family attitudes have higher hope levels than the other students. According the research results are discussed and made some suggestions are stated for future researches.