The Effect of step shape on hydraulic jumps at negative steps
Düşülerde basamak şeklinin hidrolik sıçramalara etkisi
- Tez No: 33605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY TOKYAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hydraulic jump, Negative Step, Pressure Distributions, Shape Effect. Science code : 624.02.01 III
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
öz DÜŞÜLERDE BASAMAK ŞEKLÎNİN HÎDROLÎK SIÇRAMALARA ETKİSİ ÖZTÜRELEDÎB Yüksek Lisans Tezi, inşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç Dr. Nuray Tokyay Ağustos, 1993, 92, Sayfa Düşülerde memba Froude sayısı ve kuyruk suyu derinliğinin basamak yüksekliğine oranına bağlı olarak, üç ana tip hidrolik sıçrama oluşabilir. Kuyruk suyu derinliğinin basit hidrolik sıçramanın eşlenik derinliğinden fazla olması halinde kanal tabanında bir düşü tek çözüm olduğu için hidrolik sıçrama sadece basamak yüksekliği ve şekli değiştirilerek kontrol edilebilir. 8u çalışmada üç değişik basamak şekli; dik, eğik ve yuvarlak basamaklar incelenmiştir. Bu değişik basamak şekillerinin akım biçimlerine ve basamak yüzündeki basınç dağılımlarına etkisi araştırılmıştır. B tipi, dalga ve A tipi sıçramalar her basamak şeklinde görülmüştür. Basınç dağılımları hidrostatik dağılımlarla karşılaştırılmış ve sıçrama sonrası derinliğin tahmin edilmesi için ampirik denklemler elde edilmiştir. Her bir hidrolik sıçrama tipinin son ve ilk derinlikleri oranının basamak şekliyle değişmediği görülmüş, ancak yuvarlak basamağın atmosfer basıncından çok düşük basınçlara yol açtığı gözlenmiştir. Anahtar Sözcükler. Hidrolik sıçrama, Düşü, Basınç dağılımları, şekil etkisi Ana Bilim Dalı Sayısal Kodu : 624.02.01 IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF STEP SHAPE ON HYDRAULIC JUMPS AT NEGATIVE STEPS OZTUREL, EDIB M.S. in Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nuray Tokyay August, 1993, 92 pages. At a negative step, three main forms of hydraulic jump may occur, depending on the upstream Froude number, ratio of the tailwater depth and step height to initial depth of the jump. Since a negative step is the only solution in case of the tailwater depth being larger than the conjugate depth of a simple hydraulic jump, the formation of the hydraulic jump may only be controlled by changing the step height and shape. In this study three different step shapes are investigated; vertical, inclined and rounded step. The effects of these different shapes to the flow formations and the pressure distributions on the step face are searched. The three different jump types namely B-jumps, Waves and A-jumps are all observed in each step shape. The pressure distributions are compared with the hydrostatic distributions and empirical equations for the estimation of the sequent depth of the jump are obtained. The ratio of sequent depth to initial depth for each jump type does not change with the step shape, but it is observed that the rounded step causes excessive subatmospheric pressures on the step face.