Computer aided design of wastewater collection systems
Pis su şebekelerinin bilgisayar destekli tasarımı
- Tez No: 33607
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA SİBER ULUATAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Tasanm, Pissu Şebekesi, Kanalizasyon, Heuristic, Pompa, Computer-aided Design, Wastewater Collection System, Sewerage, Heuristic, Pump
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
oz PISSU ŞEBEKELERİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIMI BAŞ, Oktay Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Semra Siber ULUATAM Eylül, 1993, 146 sayfa. Bu çalışmada pissu şebekelerinin dizaynında kullanılmak üzere bir program geliştirilmiştir. SEWER adı verilen program pascal programlama dili kullanılarak yazılmıştır. Program heuristic algoritma kullanılarak dizayn yapmaktadır. SEWERPLT adı verilen ikinci bir modül ise şebekenin profillerini çizebilmektedir. SEWER 4000 borudan oluşan büyük şebekeleri çözebilecek kapasitededir. 1776 bacadan oluşan bir şebekenin 486 işlemciye sahip bir bilgisayarda dizayn edilmesi, data kontrolü dahil, 62 saniye sürmektedir. SEWER programında nomograph kullanılması yerine tam sonuç veren nümerik teknikler kullanılmıştır. SEWER programının daha önceden yapılmış çalışmalara göre en büyük avantajı yeni kriterlere uyum sağlayabilmesidir. SEWER, daha önceki çalışmalarda bulunmayan, bacalardaki şut yüksekliklerinin belli limitler dahilinde olmasını sağlayanözelliğe sahiptir. Programa eklenmiş olan çap küçültme modülü sayesinde normal heuristic algoritmalarla bulunamayacak, en düşük maliyetli çözümün bulunabilme şansı vardır. Ayrıca pompa maiyetlerinin de hesaba katıldığı maliyet hesabı sayesinde en düşük maliyetli çözümün bulunabilmesi mümkündür. Pompa maliyetlerinin hesaplanmasında daha önceden kullanılmış olan pompaların fiyatları dikkate alınarak daha gerçekçi bir çözüme ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMHJTER AIDED DESIGN OF WASTEWATER COLLECTION SYSTEMS BAŞ, Oktay M.S. in Civil Engineering Supervisor: Prof.Dr. Semra Siber ULUATAM September, 1993, 146 pages. In this study, a computer program for designing wastewater collection systems is developed. The program called SEWER is written in pascal programming language. Heuristic algorithm is used in the design procedure. Second module of the program for plotting the profile of the system is called as SEWERPLT. SEWER is capable of designing large wastewater collection systems as many as 4000 pipes. Its execution time for a 1776 manhole scheme is only 62 seconds on a 486 based computer including the time spent in the data check module. In SEWER, instead of using nomograph, exact numerical techniques are used. The main advantage of the SEWER to the previous studies is its flexibility to new criteria. Allowable drop height limits is an advantage of SEWER to the other iiiconventional programs. Diameter reduction module of the SEWER gives the designer chance to find the least-cost solution which is not possible in regular heuristic algorithms. Also cost analysis module of SEWER, including the cost of pumping stations, is an other feature for finding the least cost solution. In cost analysis, pump costs are found from the previously used pumps which results with a good cost estimation.