Amasra müzesinde bulunan tel kırma (Bartın işi)ve hesap işi ürünler üzerine bir araştırma
A research on the tel kirma (Bartin işi) and hesap işi products in Amasra museum
  1. Tez No: 336095
  2. Yazar: HİLAL KARAÇORLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA YETİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Amasra, müze, el sanatları, işleme, nakış, hesap işi, tel kırma, Amasra, museum, handicrafts, handiwork, embroidery, hesap işi, tel kırma
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: El Sanatları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nakış Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Araştırmanın amacı; Amasra Müzesi?nde bulunan tel kırma işi ve hesap işi işlemeli ürünlerin değerlendirilmesi teknik, gereç, renk, desen, kompozisyon özelliklerini incelemektir.Bu araştırmanın evrenini Amasra Müzesinde bulunan tel kırma ve hesap işi ürünler oluşturmaktadır. Amasra Müzesinde bulunan tel kırma ve hesap işi işlemeli ürünlerden izin verilen 50 adet tel kırma ve hesap işi işlemeli ürün örneklem olarak seçilmiştir. Müze Müdürlüğü tarafından izin verilen ürünlerin fotoğrafları çekilerek ve ürünler bizzat incelenerek bilgi formları hazırlanmış ve bilgi formalarının arkasında işlemelerin desen çizimleri yer almıştır. Tel kırma ve hesap işi ürünlerin özelliklerinden yararlanarak 5 adet özgün turistik ürün tasarımı oluşturulmuştur. İnceleme sonuçları bulgular bölümünde ürünlerin tür teknik, kullanılan gereçler, renk, bezeme konuları ve kompozisyon özellikleri tablolar halinde sunulmuştur. Amasra Müzesinde bulunan işlemeli ürünlerde çoğunlukla tel kırma, düz ve verev hesap iğnesi tekniği kullanıldığı, tür olarak en çok peşkir olduğu, kullanılan gereçlerin tamamında yöresel dokuma, ipliklerde en çok yassı tel ve pamuk iplik tercih edildiği, renklerde ise ilk sırada gümüş beyazı tel, siyah, kırmızı, mavi, altın sarısı sim, turuncu ve yeşil tonları genellikle uygulanmıştır. Ürünlerin çoğunda bitkisel ve geometrik bezeme kullanıldığı, en çok düzgün sıralamalı kompozisyon uygulandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate tel kırma işi ve hesap işi işlemeli products and analyse their technical, material, colour, pattern and composition characteristics in Amasra MuseumThis research covers tel kırma and hesap işi products in Amasra Museum. Fifty permitted tel kırma and hesap işi inlaid product has taken from Amasra Museum as samples. Photos of these samples were taken allowed by the Authority of Museum and personally examining products information forms were prepared and pattern drawings of handiworks be located in the information forms. Five unique touristic products designs were created from the spesifications of tel kırma and hesap işi products. Examination results including type, technique, aparatus which are being used, colour, pattern subjects, are listed as tables in results chapter. Most of the inlaid products in Amastra Museum were made by tel kırma, düz and verev hesap iğnesi technique, their types are mostly peşkir, all of the tools that are being used have local textiles, generally flat tel and cotton fibre are prefered and the most used colour is silver white wire, black, red blue, golden yellow purl, orange and green are other frequently used colours. Generally in products herbal and geometric pattern is used, and mostly flat scaled composition is applied.