Seramik torna formlarında disiplinler arası etkileşimlerin yansımaları
Reflection of interdisciplinary interactions in ceramic turning machine forms
- Tez No: 336094
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OLCAY BORATAV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik torna formlar, disiplinler arası seramik sanatı, çanak-çömlek, Ceramic turning forms, interdisciplinary ceramic art, pottery
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Seramik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Geleneksel seramik sanatında oldukça önemli bir yere sahip olan seramik torna formlar, günümüzün sanat anlayışı içinde disiplinler arası çalışmalar olarak çağdaş seramik sanatında zengin ifade olanakları yaratmaktadır. Bu çalışmanın amacı, seramik torna formlarına disiplinler arası sanat etkileşimlerin yansımalarını betimlemektir. Bu bağlamda araştırmanın kavramsal çerçevesini: seramik sanatı, seramik sanatına disiplinler arası etkileşimlerin yansımaları, seramik sanatında torna, ,tornada şekillendirilmiş seramik formlara disiplinler arası etkileşimlerin yansımaları başlıklarıyla oluşturulmuştur. Çağın sanat anlayışını oluşturan disiplinler arası etkileşimlerin seramik torna formlara yansımalarını: Klasik-modern sentezleyici yönelimin seramik torna formlara yansımaları, Seramik-heykel yöneliminin seramik torna formla yansımaları, Soyut-özgün form yöneliminin seramik torna formlara yansımaları başlıklarıyla sınıflandırılarak seramik torna formlar da disiplinler arası etkileşimlerin yansımalarını içeren sanat eserleriyle örnekler verilmiştir.Bu araştırmanın son bölümünde, konuyla ilgili yapılan araştırmaların ışığı altında uygulanan seramik çalışmalarının görselleri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Ceramic turning machine forms that have an important place in the traditional ceramic art create expression possibilities in modern ceramic art as interdisciplinary works in today?s art concept. The objective of this study is to define the reflections of the artistic interactions in turning machine forms. In this concept, the framework of the study may be described as follows: ceramic art, reflections of interdisciplinary interactions to ceramic art, turning machine in ceramic art, the reflection of interdisciplinary interactions to ceramic forms that have been shaped in turning machines. the reflection of the interdisciplinary interactions to ceramic turning machine forms that form the modern artistic concept: The reflection of classical-modern synthesis inclination to ceramic returning machine forms; the reflection of ceramic-statue inclination to ceramic turning machine forms; the reflection of abstract-specific form inclination to ceramic turning machine forms are classified in these headings, and samples of artistic works that contains the reflection of interdisciplinary interactions in ceramic turning machines are given. In the last party of this study, the visuals of the studies conducted in the light of the researches are given.