Performansa dayalı lojistik (PDL) yönetimi ve Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayi Anonim Şirketi (TUSAŞ) uygulamaları
Performance based logistics (PBL) management and Turkish aerospace industries (TAİ) applications
  1. Tez No: 336096
  2. Yazar: SADULLAH TİMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN SÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Savunma ve Savunma Teknolojileri, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Defense and Defense Technologies, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performansa Dayalı Lojistik Yönetimi, Performansa Dayalı Sözleşme, Hazır Bulunuşluk Sözleşmesi, Tedarik Zinciri Yönetimi, PDL, PDS, EÜD, ELD, Performance Base Logistics, Performance Based Contracting, Contracting for Availability, Supply Chain Management, PBL, PBC, CfA, ILS, IPS
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Lojistik, müşteri ve işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her türlü ürün ve hizmet akışının yönetimi olarak tanımlanır. Malzeme tedariki, malzeme akışı ile ürün ve hizmetlerin dağıtılması ve bakım-destek fonksiyonları da sistemlerin doğası gereği lojistik kavramına dâhil edilmiştir. Silahlı Kuvvetlerdeki köklü bir değişim ve dönüşümün en önemli adımı ise lojistik dönüşümdür. Lojistik dönüşüm ilk başlarda Entegre Lojistik Destek (ELD) olarak gelişim göstermiştir. ELD, müşteri destek yönetimi veya ticari ürün destek yönetimi organizasyonlarına benzer şekilde, askeri alandaki lojistik disiplinlerinin yönetimine bütünleşmiş bir yaklaşım olarak tanımlanır. ELD genel olarak, sistemlerin ömrünün daha az destek ile daha uzun süre sürdürmesi amacıyla lojistik destek faaliyetlerinin tanımlanması ve geliştirilmesini planlar ve yönetir. Böylece giderlerin azaltılıp, yatırımın artırılması sağlanır. Lojistik yönetiminin en son uygulama yöntemlerinden biri ise Performansa Dayalı Lojistik (PDL) olarak dünyada yerini almıştır.PDL yönetimi; müşterilerin amaçlarını desteklemek için hizmet sağlayıcı işletmeler ile uzun dönemli ilişkileri içeren ve buna uygun teşvik sisteminin olduğu, sistemin kabiliyet ve hazır bulunuşluğun artırılması için oluşturulan bütünleşmiş tedarik ve destek stratejisidir. PDL'de amaç; işgücü, ekipman, zaman gibi lojistik ve idame edilebilir sistemlerin ihtiyacı olacak lojistik destek elemanlarını azaltan güvenilir sistemler tasarlayıp, yaratmaktır. PDL, müşteriye bu desteği sağlarken en uygun stratejik yönetim kararları ile işletme ve müşterinin karşılıklı kârlılığını artırmayı amaçlar.Bu çalışmada öncelikle Entegre Ürün Destek (EÜD) yönetimi konuları ele alınmıştır. PDL yönetimi ve on iki basamaktan oluşan uygulama basamakları ile PDL seçenekleri, uygulama seviyeleri, fayda ve üstünlükleri ile risk ve sınırlılıkları tespit edilmiştir. Sonraki bölümde PDL yönetiminin dünyadaki ve Türkiye'deki uygulama örneklerine yer verilmiştir. Daha sonraki bölümde ise TUSAŞ'da uygulanan EÜD ve PDL yönetimi ve uygulama basamakları açıklanmıştır. Son bölümde, TUSAŞ ve ABCHK arasında MALE İHA Sistemi PDL destek yönetimi modeli oluşturulmuş ve bu modelin değerlendirilmesiyle PDL yönetimi ile ilgili önerilerde bulunulmuştur. PDL yönetim modeli basamaklarının uygulanması ile elde edilecek kazanımlar ortaya konularak, PDL uygulayacak diğer işletmelere faydalı olmak amaçlanmıştır. Oluşturulan MALE İHA Sistemi PDL modeli, TUSAŞ Lojistik Hizmetler Başkanlığı'na ait 121 personelin katılımı ile yapılan anket ile test edilmiştir. Elde edilen bulgular SPSS programı ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Logistics, in order to meet customer and business needs is defined as any product and service flow management. Material supply, material flow and distribution of products and services and the concept of maintenance and logistics support functions have been included due to the nature of the systems. Logistics in the Armed Forces of the concept can be considered as a starting point the most important step in a radical change and transformation, it is clear that logistics transformation. At the very beginning, Logistics has developed as Integrated Logistic Support (ILS) ILS, similar to commercial product support management organizations or customer support management, is an approach to integrated management of logistics disciplines in military sphere. ILS in general, plans and manages the identification and development of logistics support activities in order to maintain a longer life with less support thus reducing costs and increasing investment. One of the most recent practices of logistics management has taken place in the world as the Performance Based Logistics (PBL) PBL management is an integrated acquisition and support strategy which is to increase the capability and availability of the system and establish long-term relationships accordingly with service providers and businesses, with proper incentive system to support end-users objectives. The goal of PBL is to design and build a reliable system that will reduce the demand for logistics and a maintainable system that reduces the resources, such as manpower, equipment and time, required to provide the logistics support. When PBL provides that support to customer with the most appropriate strategic management decisions, the objectives is to improve profitability of institutions and customer mutually.This research previously handles Integrated Product Support (IPS) management subjects. Twelve steps of PBL Management, PBL selection, implementation levels, benefits and advantages and limitations and risk of PBL have been identified. The next chapter is given PBL examples of Turkey and world. The next section describes IPS, PBL Management and the PBL implementation steps in Turkish Aerospace Industries (TAI). In the last part, the PBL support model is created related with MALE UAV System between TAI and ABC Air Force. By evaluation of this model suggestions were made. With created TAI PBL implementation model steps, it is intended to be useful to other businesses. Created MALE UAV System PBL model has been tested with the questionnaire by the participation of 121 employees of TAI Logistics Services. The results obtained were analyzed with SPSS software.